Скоригував ракетний удар по Луцькому аеродрому: агент ФСБ отримав 12 років ув'язнення. Фото
Скоригував ракетний удар по Луцькому аеродрому: агент ФСБ отримав 12 років ув'язнення. Фото

Скоригував ракетний удар по Луцькому аеродрому: агент ФСБ отримав 12 років ув'язнення. Фото

На Волині судовий вирок отримав зрадник, що працював на ФСБ РФ з 2014 року і коригував ворожі обстріли на початку повномасштабної війни. Зокрема, за наданими ним координатами 24 лютого росіяни завдали ракетного удару по Луцькому військовому аеродрому.

Ворожим агентом виявився  музикант місцевої філармонії, наступні 12 років він проведе за ґратами. Подробиці повідомили у Службі безпеки України та в Офісі генерального прокурора.

За матеріалами СБУ та за публічного обвиувачення прокурорів Волинської обласної прокуратури до 12  років позбавлення волі за державну зраду  (ч. 1 ст. 111 КК України) засуджено 38-річного волинянина, музиканта місцевої філармонії, який з 2014 року працював на російські спецслужби. Строк позбавлення волі визначено з урахуванням того, що затриманий у березні 2022 року зрадник пішов на співпрацю зі слідством.

Ще до початку повномасштабного вторгнення він за завданням ФСБ збирав та передавав ворогові інформацію про Луцький військовий аеродром. Зокрема, окупантів цікавили відомості про типи і кількість військових літаків, місця їх дислокації, заплановані тренувальні польоти та особисті дані військових льотчиків.

Зокрема, перед початком повномасштабного вторгнення зрадник приховано обійшов периметр військового аеродрому на Волині та позначив розташовані там техніку і об’єкти на електронній карті.

Підготовлений "звіт" агент направив до ФСБ через заздалегідь відпрацьований канал зв’язку у забороненій соцмережі "Вконтакте".

У суді було доведено, що саме за наданими зрадником координатами окупанти завдали ракетного удару по Луцькому військовому аеродрому.

Вже після прильоту він доповів окупантам про результати удару по цьому та низці інших об'єктів військової інфраструктури на території Волинської області.

Завербували зрадника російські спецслужби дистанційно, після чого він їздив до Москви для зустрічі зі своїм російським куратором та отримання агентурних завдань. Надалі з ФСБ він підтримував зв'язок через "зв'язкового": кадрового співробітника одного з регіональних управлінь ФСБ.

Розслідування проводили співробітники СБУ у Волинській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що СБУ затримала подружжя агентів ФСБ, яке готувало ракетні удари по Харкову та Сумщині. Першою окупанти завербували жінку, медсестру одного з харківських медзакладів, а та вже залучила свого чоловіка, жителя Охтирки на Сумщині, який дуже хотів повторної окупації регіону.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader