Як роз‘їхатися на перехресті: непросте завдання з ПДР
Як роз‘їхатися на перехресті: непросте завдання з ПДР

Як роз‘їхатися на перехресті: непросте завдання з ПДР

Правильний проїзд перехресть – один з ключових факторів безпеки дорожнього руху у містах. І ПДР висувають досить суворі вимоги до всіх учасників дорожнього руху, які опиняються одночасно на перетині доріг.

Перевірити свої знання у цій сфері пропонує задача від TikTok-блогу "pdr2024tests". За її умовами, водій білого легковика наближається до перпендикулярної дороги, щоби повернути ліворуч. В цей час впоперек напрямку його руху в різні боки їдуть синій легковик, трамвай і назустріч їм велосипедист.

Щоби розв’язати задачу, дайте відповідь на запитання: кому має поступитись дорогою за таких умов водій білого автомобіля. Варіантів відповіді тут досить багато:

  1. трамваю та синьому авто;
  2. велосипедисту;
  3. лише трамваю;
  4. трамваю та велосипедисту;
  5. не має поступатись нікому;
  6. має дати дорогу усім.

Добре подумайте, згадайте вимоги ПДР і сформулюйте для себе правильну відповідь на це запитання. Тепер переходьте до пояснення.

Придивіться до картинки уважно. Перед собою ви бачите нерегульоване перехрестя рівнозначних доріг – на ньому відсутні світлофори та знаки пріоритету. Усі учасники руху мають намір проїхати це перехрестя прямо, окрім водія білого авто, який світловим сигналом показує, що повертатиме ліворуч.

В таких умовах водії мають роз’їзжатись відповідно до пункту 16.12 чинних ПДР, яке ще називають правилом перешкоди праворуч). "На перехресті рівнозначних доріг водій нерейкового транспортного засобу зобов'язаний дати дорогу транспортним засобам, що наближаються праворуч, крім перехресть, де організовано круговий рух. Цим правилом повинні керуватися між собою і водії трамваїв".

При цьому на будь-якому нерегульованому перехресті трамвай, незалежно від напрямку його подальшого руху, має перевагу перед нерейковим транспортом, що наближається до нього по рівнозначній дорозі. Таким чином, у заданій ситуації трамвай має перевагу, навіть попри те, що біле авто є для нього перешкодою праворуч. Це значить, що трамвай у будь-якому разі проїжджає це перехрестя першим.

Далі можна зазначити, що водій білого авто має перевагу перед водієм синього. Адже для синьої машини він є перешкодою праворуч. При цьому велосипедист перешкоджає руху з правого боку уже для білого авто. Отже водій має дати йому дорогу.

Якщо дивитись на ситуацію з точки зору реальної дорожньої ситуації, синє авто, скоріш за все, проїде перехрестя одночасно з трамваєм. Але за правилами порядок роз’їзду тут має бути такий:

  • трамвай;
  • велосипедист;
  • біле авто;
  • синє авто.

Таким чином, відповідно до ПДР, водій білої машини має поступитись дорогою трамваю та велосипедисту. А отже правильним варіантом відповіді є четвертий.

Раніше OBOZ.UA публікував задачу на пріоритет, в якій два авто одночасно мали намір повернути в один бік, рухаючись назустріч один одному.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader
loader