Велика дерегуляція: правила для бізнесу в Україні змінили на час воєнного стану
Велика дерегуляція: правила для бізнесу в Україні змінили на час воєнного стану

Велика дерегуляція: правила для бізнесу в Україні змінили на час воєнного стану

В Україні ухвалено великий дерегуляційний законопроєкт, який покликаний полегшити життя бізнесу на час воєнного стану. Його основна мета – замінити деякі ліцензії та дозволи на декларативний принцип роботи підприємств.

Йдеться про законопроєкт №7331, який був прийнятий у другому читанні та загалом 17 липня. За проголосували 237 нардепів, повідомив представник "Голосу" Ярослав Железняк. У першому читанні документ було ухвалено майже рік тому – 28 липня 2023-го. Закон розпочне дію після того, як отримає підпис президента України.

Результати голосування

"Рада ухвалила великий дерегуляційний законопроєкт № 7331 про спрощення умов провадження господарської діяльності в період військового (надзвичайного) становища в Україні", – повідомив Железняк. Також він перерахував основні положення документа:

  • підприємства зможуть отримати право на провадження окремих видів діяльності, подавши до органів ліцензування, дозвільні органи та ЦНАПи декларації про здійснення такої діяльності без отримання документів дозвільного характеру, отримання яких передбачено законодавством;
  • ці декларації діятимуть у період дії військового стану та до кінця календарного року, в якому припинено або скасовано військовий стан, але не менше трьох місяців з дня його припинення чи скасування.
  • вже видані ліцензії продовжують строк своєї дії до кінця військового стану, але не менше трьох місяців з дня його припинення або скасування;
  • на період військового стану зупиняється проведення планових перевірок органів ліцензування щодо дотримання вимог законодавства у сфері ліцензування;
  • Кабмін визначить порядок подання декларації, перелік внесених до декларації відомостей та перелік видів господарської діяльності, які не можуть здійснюватися суб'єктами господарювання на підставі подання такої декларації.

Як повідомляв OBOZ.UA, при цьому видача обов'язкових ліцензій для бізнесу може стати цифровою. У Мінцифри анонсували майбутній запуск на порталі Дія функціоналу з ліцензіями та дозволами – це стане частиною урядового проекту дозволу, запущеного разом з Мінекономіки.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader