На Росію чекає нова "номінація" на санкції: у Росфінмоніторингу готуються до удару від FATF
На Росію чекає нова "номінація" на санкції: у Росфінмоніторингу готуються до удару від FATF

На Росію чекає нова "номінація" на санкції: у Росфінмоніторингу готуються до удару від FATF

У Росфінмоніторингу не виключають внесення РФ до чорного списку FATF (Міжнародна група з протидії відмиванню грошей,Financial Action Task Force). У російському відомстві заявили, що наступне засідання FATF заплановане на грудень-2024, і саме тоді на Росію може чекати нова порція санкцій.

Про це заявив глава Росфінмоніторингу Юрій Чиханчин, повідомляють російські ЗМІ. "Росію на сьогоднішній день припинено в діяльності на майданчику FATF... І вже сьоме пленарне засідання розглядається питання щодо застосування щодо Росії більш жорстких санкцій. Це, насамперед, включення Росії до так званого чорного списку", – сказав він у ході виступи у Раді Федерації.

Чиханчин додав, що наступне пленарне засідання FATF пройде в грудні, і відомство очікує на нову "номінацію" на санкції. "Ми продовжуємо працювати спільно із зацікавленими міністерствами та відомствами. І я думаю, що нам таки вдасться утримати (позиції. – Ред)", – вважає російський чиновник.

У лютому 2022 року FATF призупинила членство Росії у групі. За підсумками пленарного тижня FATF, що пройшов у червні, в Сінгапурі статус Росії в групі не змінився, членство РФ, як і раніше, призупинено.

Україна продовжує домагатися внесення РФ до чорного списку FATF. Поки таких заходів не вжито, Кремль допомагає КНДР, як і Ірану, отримати доступ до міжнародної економіки та фінансів, від яких ці країни формально відрізані.

"Росія оголосила про формалізації "всеосяжних" торгових, військових та фінансових зв'язків з Північною Кореєю, що є останньою спробою покласти край ізоляції Пхеньяну і надати йому лазівку у світову економіку та фінансову систему. Це один із останніх прикладів послідовної кампанії фінансів Кремля з підриву цілісності світової системи, боротьба з якою вимагає використання додаткових інструментів", – наголошував голова Державної служби фінансового моніторингу (Держфінмоніторингу) України Ігор Черкаський.

FATF, у свою чергу, вносить до чорного списку країни, які порушують її стандарти та загрожують глобальній фінансовій безпеці. Наприклад, Іран, Північна Корея та М'янма, які є партнерами Росії, якраз перебувають у чорному списку. "У разі потрапляння до чорного списку Росію буде визнано юрисдикцією з високим рівнем ризику, а її доступ до світової фінансової системи буде серйозно обмежений через обтяжливі вимоги до її контрагентів", – пояснював Черкаський.

Міжнародна група протидії відмиванню грошей (FATF) – це міжурядова організація, яка займається виробленням світових стандартів у сфері протидії відмиванню злочинних доходів та фінансуванню тероризму, а також здійснює оцінки відповідності національних систем цим стандартам. Заснована в 1989 році, штаб-квартира знаходиться в Парижі.

Як повідомляв OBOZ.UA, раніше Канада фактично прирівняла Росію до країн із чорного списку FATF, не чекаючи відповідного рішення від самої FATF. Тепер будь-які фінансові операції, пов'язані з РФ, розглядатимуться в Канаді як операції з високим рівнем ризику.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
Згадувані персони