В Раді послабили відповідальність за самовільне залишення частини і дезертирство: кого це стосується
В Раді послабили відповідальність за самовільне залишення частини і дезертирство: кого це стосується

В Раді послабили відповідальність за самовільне залишення частини і дезертирство: кого це стосується

У військовослужбовців, які вперше самовільно залишили місце служби або вчинили дезертирство під час воєнного стану, з’явиться можливість повернутися.  Окрім того, їх можуть звільнити від кримінальної відповідальності.

Відповідний законопроєкт підтримано у Верховній Раді у першому читанні. Як зазначили у Мінобороні, проєкт закону №11322 "відкриває можливість повернення на службу".

"Існує багато випадків, коли військовослужбовці, які самовільно залишили частину, бажають повернутися до війська. Ми маємо надати їм таку можливість та створити умови для їх повернення", – зазначила заступниця міністра оборони Наталія Калмикова.

Проєктом закону передбачена можливість добровільного звернення дезертира до слідчого чи прокурора з наміром повернутися до військової частини для продовження служби. Але намір військовослужбовця має бути схвалений командиром.

Якщо законопроєкт буде прийнято, такі військові не лише будуть звільнені від кримінальної відповідальності – після повернення до частини їм буде поновлено усі виплати та забезпечення.

Зараз в Україні за самовільне залишення місця служби передбачена адміністративна відповідальність. Йдеться про відсутність на місці служби без дозволу командира або поважної причини тривалістю до десяти діб. За це можуть накласти штраф від п’ятисот до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або заарештувати з утриманням на гауптвахті (до п’ятнадцяти діб).

Проте самовільне залишення місця служби під час дії воєнного стану передбачає кримінальну відповідальність з позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.

Дезертирство відрізняється від самовільного залишення служби наявністю наміра ухилитися від служби. Воно карається позбавленням волі на строк від 5 до 12 років. Під час дії воєнного стану дезертирство розцінюється як державна зрада.

Як повідомляв OBOZ.UA, Ауріка Ротару дуже обережно прокоментувала втечу з України сина та онука її сестри Софії Ротару. За їїдумкою, у ЗСУ повинні йти ті, хто хоче або має військовий досвід.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader