Іменинники 18 липня: кого вітати і як назвати дитину
Іменинники 18 липня: кого вітати і як назвати дитину

Іменинники 18 липня: кого вітати і як назвати дитину

Ім’я – це те, що буде супроводжувати людину все життя. І традиційно ім’я дитині давали за календарем церковних свят на честь якогось святого. Така дата називається іменинами або днем ангела.

OBOZ.UA розповідає, чий день ангела випадає на 18 липня. А цього дня свої іменини відзначають Афанасій, Омелян, Іван, Степан.

Хто святкує іменини 18 липня

Православна церква цього дня вшановує пам’ять святих мучеників Якинта й Еміліяна. Святий Якинт жив IV ст. у Кесарії Каппадокійській (сучасна Туреччина) і з юності сповідував християнство. Через це під час гонінь імператора Траяна був заарештований та підданий тортурам. Його замучити до смерті, але не змусили відмовитись від віри.

Еміліян Доростольский був сучасником Якинта, але мешкав у Силістрі. Це сучасна Болгарія. Він перебував у рабстві у місцевого градоначальника, але таємно сповідував християнство. Коли під час правління імператора Юліана Відступника почали відновлювати культ язичницьких богів, Еміліян проник у язичницьке капище, розбив там ідолі і перекинув вівтарі. Його ніхто не помітив і навіть звинуватили у нападі безневинну людину. Тоді чоловік видав себе і був заарештований. Еміліяна намагались спалити на вогнищі, але вогонь не зачепив його. Коли багаття загасло, чоловік ліг на нього і з молитвою на вустах помер.

Що означають імена, день ангела яких припадає на 18 липня

Омелян – чоловіки, які носять це ім’я, святкую іменини у день згаданого святого. Їхнє ім’я є слов’янізованою формою Еміліян, яке походить з латини і означає "з Еміліїв" або "той, що належить Емілію".

Афанасій – теж ім’я грецького походження. Походить від слова, яке означає "безсмертний".

Іван – біблійне ім’я, що пішло від єврейського Йоханан. Має значення "бог милостивий".

Степан – походить із грецької мови. Перекладається як "вінок" чи "діадема". Ця прикраса є традиційним атрибутом богині Гери – цариці неба, покровительки шлюбів, жінок ті дітонародження.

Раніше OBOZ.UA розповідав про історичні події та знаменитих іменинників 18 липня.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader
loader