Штучний інтелект використовуватимуть на Олімпіаді в Парижі
Штучний інтелект використовуватимуть на Олімпіаді в Парижі

Штучний інтелект використовуватимуть на Олімпіаді в Парижі

Будь-яка велика спортивна подія це привід для випробування нових технологій та водночас збільшена загроза терактів. Під час Чемпіонату світу з футболу у Катарі використовували алгоритми штучного інтелекту, щоб розпізнавати обличчя на камерах та фіксувати офсайди. Невдовзі стартують Олімпійські ігри в Парижі. SPEKA розповідає, як нейромережі допоможуть журналістам, спортсменам та охоронцям правопорядку.

The Olympic AI Agenda

У квітні Міжнародний олімпійський комітет (МОК) запустив свою комплексну стратегію щодо штучного інтелекту та спорту під назвою The Olympic AI Agenda. Основна ідея полягає у тому, що штучний інтелект потрібно використовувати для підтримки, а не заміни продуктивності спортсмена. 

Президент МОК Томас Бах підкреслив цю відмінність під час презентації, підтверджуючи, що потенціал штучного інтелекту полягає в розширенні здібностей спортсмена, а не в заміні його в таких важливих аспектах, як спортивні результати.

«У спорті продуктивність завжди повинна забезпечувати спортсмен. 100 метрів завжди повинен бігти спортсмен – людина», – сказав він.

Документ розробляла Робоча група зі штучного інтелекту, яка складалася з піонерів ШІ, науковців, спортсменів і технологічних компаній.

Як штучний інтелект забезпечуватиме безпеку спортсменів в мережі 

Одним із ключових напрямків буде захист спортсменів від булінгу та насильства в Інтернеті, особливо, спрямованого проти жінок у спорті.


Особливо популярні спортсмени стикаються зі значною негативною реакцією, якщо їхні виступи в певний день не відповідають очікуванням. Сара Вокер, срібна призерка Олімпіади з BMX, член МОК

Це означає, що соціальні мережі кожного спортсмена будуть відстежуватися на предмет мови ненависті, а технологія штучного інтелекту негайно видалятиме їх, перш ніж спортсмени зможуть їх побачити. Це включає використання штучного інтелекту для моніторингу мільйонів точок даних у режимі реального часу, щоб виявляти й усунути неадекватні висловлювання щодо спортсменів і офіційних осіб.

Пошук талантів за допомогою ШІ

Також Міжнародний олімпійський комітет прагне використовувати ШІ для забезпечення рівних можливостей для націй незалежно від їх расової чи економічної приналежності. 

ШІ може підвищити шанси на виявлення талантів з усіх куточків світу. 

«Можливо, у різних частинах світу є десяток Майкл Фелпсів, але ми ніколи цього не дізнаємося, оскільки вони ніколи не мали можливості змагатися, і ми не можемо визначити, що ці люди можуть бути елітою», — каже Аміт Джоші, професор і експерт зі штучного інтелекту бізнес-школи IMD та член робочої групи. 

Пошук нових перспективних спортсменів здійснюють партнери Олімпійських ігор у Парижі 2024 року, такі як Intel і Samsung. Разом вони розгорнули систему ідентифікації талантів на основі штучного інтелекту, яку відвідувачі можуть протестувати на стадіоні Stade Da France, найвідомішому спортивному стадіоні Франції.

Учасники можуть виконувати різноманітні спортивні вправи, а за допомогою смартфонів, планшетів Samsung, технології комп’ютерного зору та хмарного штучного інтелекту Intel потім отримувати пропозиції щодо того, яким олімпійським видом спорту їм варто займатися.

Intel пілотувала цю ініціативу в Сенегалі разом із Національним олімпійським комітетом Сенегалу, де було визначено місцеву молодь, яка може стати частиною Юнацьких Олімпійських ігор, запланованих на 2026 рік.

«Тепер, маючи цю технологію, ми можемо використовувати її, щоб надати більше можливостей і прискорити їх розвиток. Таким чином, не тільки зазвичай багаті країни з винятковими ресурсами, інфраструктурою та системами є кращими», – пояснив професор Джоші.

Головні події та озвучення від ШІ 

Минулого місяця американська телевізійна мережа NBC оголосила, що створений штучним інтелектом клон відомого спортивного коментатора Ела Майклза розповідатиме щоденні підсумки літніх Олімпійських ігор.

Проєкт матиме назву Your Daily Olympic Recap та йтиме на стримінговому сервісі Peacock. Голос створили натренувавши нейромережу на основі записів голосу Майклза. 

«Коли до мене звернулися з цього приводу, я був налаштований скептично, але явно цікаво. Потім я побачив демонстрацію, де докладно пояснювалося, що вони мали на увазі. Я сказав: «Я в справі», — розповідає про процес коментатор.

Інструмент також містить 10-хвилинні пакети основних моментів, які включають оновлення подій, передісторії спортсменів та інший пов’язаний контент, персоналізований за уподобаннями підписників.

Компанія заявила, що основні моменти з 5000 годин прямого ефіру в Парижі можна укомплектувати 7 мільйонами способів. Це дозволить не витрачати час на редагування та компонування відео та зосередитися на більш важливих завданнях. До того ж Олімпіада триватиме 17 днів і сотні подій відбуватимуться одночасно з різними типами аудиторії, тому ця функція буде зручною для багатьох, хто може пропустити подію через різницю в часових поясах.

Контроль за безпекою на Олімпійських іграх 

Щоб гарантувати безпеку під час проведення спортивних заходів французький уряд уклав контракти з 4 компаніями — Videtics, Orange Business, ChapsVision і Wintics.

Платформи безпеки цих фірм можуть виявляти на відеокамерах 8 ключових показників: трафік проти течії, присутність людей у ​​заборонених зонах, рух натовпу, покинуті пакунки, наявність або використання зброї, скупченість, тіла, що знаходяться на землі та вогонь.

Програмне забезпечення тестували на концертах Depeche Mode і Black-Eyed Peas, а також під час футбольного матчу між «Парі Сен-Жермен» і «Олімпік Ліон». Також було проведено додаткові тести на натовпах людей, які подорожували через станції метро, щоб прибути на концерт Тейлор Свіфт та на 40 тис. відвідувачів Каннського кінофестивалю.

Французькі законодавці спробували пом'якшити критику забороною розпізнавання облич. Влада каже, що це червона лінія, яку не можна переходити. Однак деякі правозахисні організації стурбовані, що людей можна буде ідентифікувати за іншими непрямими ознаками, наприклад, характерною ходою. Водночас підрядники, які розробляли рішення заперечують таку можливість. 

Джерело матеріала
loader
loader