Вчені показали, що відбувається всередині термоядерного реактора
Вчені показали, що відбувається всередині термоядерного реактора

Вчені показали, що відбувається всередині термоядерного реактора

Вчені показали, що відбувається всередині термоядерного реактора

Вони створили приголомшливу 3D-візуалізацію.

Лабораторія експериментальної музеології (EM+) EPFL представила 3D-візуалізацію, що дозволяє побачити, що відбувається всередині термоядерного реактора. Візуалізація була створена на підставі даних, отриманих у результаті симуляцій токамака та випробувань, проведених Швейцарським центром плазми (SPC) EPFL, повідомляє Science Alert.

Як зазначає видання, для широкої публіки візуалізація – це вікно у кільце феєрверків, що ілюструє можливе майбутнє джерело енергії. Для вчених – це цінний інструмент, який робить складні явища квантової фізики відчутними та допомагає їм зрозуміти результати своїх розрахунків.

3D-візуалізація - панорама висотою 4 метри і діаметром 10 метрів - є точним відтворенням внутрішньої частини токамака змінної конфігурації (TCV) EPFL. Експериментальний реактор був збудований понад 30 років тому і досі є єдиним у світі.

«Ми використали робота для створення надточних сканувань внутрішньої частини реактора, які потім скомпілювали для створення 3D-моделі, яка відтворює його компоненти аж до їхньої текстури. Нам навіть вдалося зафіксувати знос графітових плиток, що облицьовують стінки реактора, які піддаються надзвичайно високим температурам під час випробувань TCV», — заявив Семі Маннейн, вчений комп'ютерник з EM+.

Інженери SPC надали рівняння для точного розрахунку того, як квантові частинки рухаються на даний момент часу. Потім дослідники EM+ включили ці рівняння разом із даними реактора у свою систему 3D-візуалізації. Складність полягала в тому, що ці розрахунки доводилося проводити в режимі реального часу.

«Щоб створити тільки одне зображення, система має розрахувати траєкторії тисяч частинок, що рухаються, зі швидкістю 60 разів на секунду для кожного ока», — каже Маннейн.

В результаті вчені отримали захоплюючі зображення, які дозволяють побачити інжекційний пристрій, який вносить частинки в токамак, а також графітові плитки, здатні витримувати температуру понад 100 мільйонів градусів Цельсія.

Взимку термоядерний реактор у Великій Британії встановив свій новий рекорд. Представники проєкту Joint European Torus (JET) заявили про те, що реактор видав 69,26 мегаджоулів тепла всього з 0,21 міліграма палива, що еквівалентно спалюванню двох кілограмів вугілля.

Джерело матеріала
loader
loader