На Південноукраїнській АЕС не було аварії: розкрито ворожий фейк
На Південноукраїнській АЕС не було аварії: розкрито ворожий фейк

На Південноукраїнській АЕС не було аварії: розкрито ворожий фейк

Інформація про начебто аварію на Південноукраїнській атомній електростанції, яка призвела до порушень в енергопостачанні, не відповідає дійсності. Це російський фейк, а Південноукраїнська АЕС, як і інші АЕС на підконтрольній Україні теріторії, працює у штатному режимі, без технічних порушень.

Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. У Центрі посилаються на відповідні коментарії Енергоатому.

"Інформацію про аварію силових трансформаторів на Південноукраїнській АЕС поширюють пропагандистські Telegram-канали. Вчергове російська ІПСО припускає можливі проблеми з американським ядерним паливом Westinghouse на українських атомних електростанціях", – зазначає Центр. 

За останніми данними, всі АЕС України, зокрема Південноукраїнська АЕС, "працюють без технічних порушень та у штатному режимі; персонал на АЕС забезпечує надійну експлуатацію об'єктів", у свою чергу додає Енергоатом. 

В установі також додали, що американське паливо Westinghouse "успішно експлуатується на атомних електростанціях та зарекомендувало себе по всім параметрам на відмінно".

На Південноукраїнській АЕС не було аварії: розкрито ворожий фейк

Два дні потому у мережі з’явилась інформація, що на Південноукраїнській АЕС від спеки фізично згоріло два трансформатори струму. Це призвело до відключення від мережі одного з реакторів і, відповідно, кількох високовольтних ліній Укренерго.

Ця інформація співпала по часу з жорсткими обмеженнями в постачанні електрики по всьому лівобережжі України.

Цікаво, що про пожежу і згоряння трансформаторів на АЕС у мережі повідомляли офіційні структури Миколаївщини. Проте згодом цю інформацію видалили. Про американське паливо на АЕС в українському сегменті мережі навіть не згадували.

Як повідомляв OBOZ.UA, в Україні поширюється ще один енергетичний фейк – про "зональні" відключення електроенергії. Це роблять шахраї для залучення нових передплатників на анонімні телеграм-канали, де немає правдивої інформації.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader