Не лише навколо Сонця. Вчені запропонували розширити поняття "планета"
Не лише навколо Сонця. Вчені запропонували розширити поняття "планета"

Не лише навколо Сонця. Вчені запропонували розширити поняття "планета"

Вчені Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі запропонували розширити визначення "планети" за межі Сонячної системи. На думки науковців, воно є дуже розмитим.

Команда експертів під керівництвом планетолога Жана-Люка Марго стверджує, що сучасне визначення, ухвалене Міжнародним астрономічним союзом (МАС) у 2006 році, є занадто "Сонце-центричним". Тож вони пропонують більш точну альтернативу, пише Earth.com.

На даний час визначення описує планету як небесне тіло, яке обертається навколо Сонця, має достатню масу, щоб набути сферичної форми під дією гравітації, і "витіснити" інші об’єкти зі своєї орбіти. Але тут йдеться лише про небесні тіла у нашій Сонячній системі та нічого не має про екзопланети, яких понад 6000.

"Поточне визначення конкретно згадує обертання навколо нашого Сонця. Це стосується лише планет нашої сонячної системи. Пропозиція нашої команди буде застосована до небесних тіл, які обертаються навколо будь-якої зірки, залишку зірки або коричневого карлика", – сказав провідний автор дослідження професор Жан-Люк Марго.

Критерії Міжнародного астрономічного союзу також вимагають, щоб тіло мало форму, близьку до сферичної внаслідок дії власної гравітації, а також було єдиним тілом подібного розміру на своїй орбіті, крім своїх супутників. Ці пункти, на думку вчених, сформульовані недостатньо точно, через що їх буває складно перевірити.

Тож науковці пропонують нове визначення, яке стверджує, що планета – це тіло, яке знаходиться на орбіті навколо однієї або декількох зірок, коричневих карликів або зоряних залишків з масою понад 10²³ кілограмів, тобто має масу меншу за 13 мас Юпітера (2,5 X 10²⁸ кілограмів).

Аби скласти ці обмеження, експерти провели аналіз об’єктів Сонячної системи, щоб визначити, які спільні риси відрізняють планети від інших об’єктів. Вони замінили стару вимогу про перевагу тіла на своїй орбіті. Адже дослідники помітили, що саме за маси близько 10²³ кг планети починають "поглинати" малі об’єкти на своєму шляху.

Також вчені прагнули відокремити планети від зірок, що зароджуються. Відомо, що в надрах занадто масивних газових гігантів починаються термоядерні реакції, що перетворюють планету на зірку-коричневий карлик.

Вирішили також відмовитися від старої вимоги про сферичну форму, оскільки під час спостереження за віддаленими екзопланетами їхню форму визначити практично неможливо. Проте автори роботи стверджують, що це теж потрапляє під обмеження за масою, тобто всі об’єкти Сонячної системи, важчі за 10²¹ кг, є сфероподібними. Тож масу космічного тіла визначити не важко.

OBOZ.UA раніше писав, що астрономи виявили екзопланету розміром з Юпітер, яка "пахне тухлими яйцями".

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader