Океанічний картель. Учені з'ясували, де мешкають кокаїнові акули й звідки в них порошок
Океанічний картель. Учені з'ясували, де мешкають кокаїнові акули й звідки в них порошок

Океанічний картель. Учені з'ясували, де мешкають кокаїнові акули й звідки в них порошок

Дослідники виявили, що територія, на якій мешкають "кокаїнові акули" значно розширилася за останній рік.

Минулий 2023 рік став роком, коли світ дізнався про"кокаїнових акул": спочатку на екрани вийшов фільм "Кокаїнова акула", що розповідає про мутантів акул-вбивць, а потім учені випустили документальний фільм, у якому спробували з'ясувати, чи пожирають насправді акули в Мексиканській затоці. Погані новини для контрабандистів: результати дослідження показали, що акули полюють за затонулим вантажем, пише Science.

У новому дослідженні вчені з Національного управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA) зосередилися на тому, щоб зрозуміти, як забруднення наркотиками впливає на дику природу та її здоров'я. За словами Трейсі Фанара, яка раніше брала участь у вивченні "кокаїнових акул", попередні докази були спірними, але нове відкриття змінює все.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Команда з Політехнічного університету Лейрії виявила перші докази того, що тварини в океані дійсно піддаються впливу кокаїну. Тести свідчать про те, що у 13 гостроносих акул були, спійманих у прибережних водах Ріо-де-Жанейро, були виявлені сліди наркотику в м'язах і печінці.

За словами морського екотоксиколога, яка не брала участі в дослідженні, Сари Новайс, нові результати важливі для науки, але вельми тривожні. Експерт також визнає, що знадобляться додаткові тести, щоб визначити, чи впливає кокаїн на здоров'я акул і якщо так, то яким чином.

Результати також засвідчили, що кокаїн був виявлений у стічних водах і річках в інших країнах по всьому світу, зокрема і в Бразилії. Вчені не можуть сказати напевно, як саме наркотик потрапляє у водойми, але припускають, що це відбувається кількома шляхами:

  • стоки з нелегальних лабораторій;
  • стічні води людей, які вживають наркотики;
  • упаковки кокаїну, загублені або викинуті торговцями.

Під час дослідження Енріко Мендес Саджоро з Інституту Освальдо Круза з колегами зупинилися на дослідженні бразильських гостроносих акул (Rhizoprionodon lalandii), оскільки вони все своє життя проводять у прибережних водах. Команда припустила, що представники цього виду, ймовірно, можуть стати "лакмусовим папірцем", що показує, чи споживають морські види наркотик прямо з води.

Усі досліджені вченими акули були молодими, їхні тіла в середньому досягали лише близько 52 сантиметрів. Усі зразки були куплені з невеликих рибальських суден, які полюють на цей та інші види. Далі вчені препарували акули, а після протестували їхні м'язові та печінкові тканини на наявність наркотику, використовуючи стандартний метод рідинної хроматографії.

Результати показують, що всі зразки, взяті у 13 акул виявилися позитивними на кокаїн. Причому концентрації наркотику в зразках були в 100 разів вищими, ніж повідомлялося раніше в інших регіонах планети. На думку команди, такі результати свідчать про "небезпеку забруднення кокаїном, що зростає".

У подальших дослідженнях учені планують зосередитися на розумінні того, як кокаїн може впливати на здоров'я акул загалом, їхню репродуктивну систему, а також поведінку й агресивність. Зазначимо, що попередні аналізи вже показали, що такі концентрації можуть спричиняти різноманітні ознаки ушкодження — наприклад, фрагментацію ДНК і загибель клітин — в ембріонів рибок даніо.

Раніше Фокус писав про те, що акули полюють за скинутим у воду кокаїном.

Теги за темою
дослідження вчені Наркотики
Джерело матеріала
loader
loader