Ще одна загроза. Спроби врятувати Землю від закипання можуть обернутися новою катастрофою
Ще одна загроза. Спроби врятувати Землю від закипання можуть обернутися новою катастрофою

Ще одна загроза. Спроби врятувати Землю від закипання можуть обернутися новою катастрофою

Дослідники попередили, що геоінженерія не розв'язати проблему зміни клімату, а створить більше проблем, ніж ми вважали раніше.

Вчені більше не лякають кліматичною кризою, яка в майбутньому може обрушитися на планету, а прямо заявляють — вона вже тут. У результаті світ зіткнувся з хвилями неймовірної спеки та посухи, а сезон ураганів в Атлантиці вийшов з-під контролю — старт ознаменувався рекордним штормом, який катастрофічно швидко переріс в ураган вищої категорії, пише IFLScience.

У пошуках розв'язання проблеми та сповільнення закипання планети вчені розглядають різні варіанти й одним із них є геоінженерія. Наприклад, деякі дослідники розглядають можливість введення крихітних частинок у земну атмосферу, щоб збільшити здатність хмар відбивати сонячну радіацію. Інший метод передбачає зведення "штор" навколо крижаних щитів Землі, щоб уповільнити їхнє танення та не допустити зникнення.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

І все ж, у новій доповіді ООН йдеться про те, що деякі зусилля по боротьбі з наслідками зміни клімату, зокрема геоінженерія, можуть спричинити додаткові ризики. Дослідники заявили, що у 21 столітті система Землі є надзвичайно взаємопов'язаною і крихкою, а тому одного неправильного рішення достатньо, щоб вивести її з ладу.

У своїй доповіді дослідники закликають світ замислитися і відреагувати на різні проблеми, що виникають, здатні підірвати добробут Землі. Зокрема вчені пропонують вивчити 8 основних змін у світі, зокрема:

  • штучний інтелект;
  • зростання дезінформації;
  • примусове переміщення людей;
  • геоінженерія;
  • посилення конкуренції в боротьбі за ресурси та інше.

Окремим розділом науковці закликають звернути увагу на впровадження геоінженерних експериментів, які можуть виявитися більш шкідливими в довгостроковій перспективі, ніж ми припускали раніше. Зокрема вчені звернули увагу на проєкт освітлення морських хмар, у якому використовується морська сіль.

Попри те, що метод може здатися перспективним, вчені побоюються, оскільки його локальне використання здатне змінити погодні умови й в інших частинах планети. Водночас немає гарантії, що він допоможе розв'язати основні проблеми, що призводять до зміни клімату.

Компенсація викидів вуглецю також є серйозною проблемою. Це широко використовувана тактика, за якої окремі особи, компанії або уряди намагаються звести нанівець викиди від викопного палива, фінансуючи еквівалентні методи скорочення або видалення викидів в інших місцях. Подібні методи передбачають посадку дерев або відновлення болотних угідь. Однак дослідження показують, що багато хто з цих методів насправді пов'язані з низкою проблем і сумнівних дій, чия ефективність не доведена.

У результаті вчені закликають з обережністю впроваджувати методи геоінженерії, особливо перед обличчям потрійної планетарної кризи, пов'язаної зі зміною клімату, втратою біорізноманіття та середовища проживання, а також забрудненням відходами.

Натомість вчені закликають прогнозувати майбутнє Землі, спираючись на досвід і думку людей з різних спільнот. Скептики вважають, що в цьому немає жодного сенсу, але вчені впевнені, що перевірка всіх фактів і прогнозування клімату Землі в майбутньому, а також скорочення парникових викидів і видобутку викопного палива насправді будуть більш ефективними.

Раніше Фокус писав про те, що система життєзабезпечення Землі виходить з ладу: планета швидко втрачає кисень і це проблема.

Теги за темою
дослідження вчені Земля
Джерело матеріала
loader