Азербайджан може експортувати газ в Європу через Україну: завершення контракту з РФ
Азербайджан може експортувати газ в Європу через Україну: завершення контракту з РФ

Азербайджан може експортувати газ в Європу через Україну: завершення контракту з РФ

Україна та ЄС звернулися до Азербайджану з проханням про допомогу в укладанні нової угоди про постачання природного газу через закінчення терміну дії чинного транзитного контракту з Росією. Президент Азербайджану Ільхам Алієв повідомив, що його країна готова допомогти та збільшити видобуток газу для стабільних поставок до Європи.

Про це пише Bloomberg. "Ми допоможемо, якщо зможемо. Гадаю, є можливість продовжити цю угоду," – зазначив Алієв.

Він також підкреслив, що Австрія та Словаччина можуть зіткнутися зі значними проблемами, якщо постачання російського газу через Україну буде перервано. Країнам доведеться витратити "сотні і сотні мільйонів", щоб забезпечити постачання газу з альтернативних джерел.

Алієв наголосив на обережному підході своєї країни у відповідь на звинувачення в реекспорті російського газу в минулому. Він зазначив, що видобуток газу в країні має збільшитися завдяки новим проектам на Каспійському морі.

У 2022 році Азербайджан підписав меморандум про взаєморозуміння з Єврокомісією щодо збільшення експорту газу до Європи на 20 мільярдів кубометрів до 2027 року. Президент Алієв висловив відданість країни досягненню цієї амбітної мети.

За словами Алієва, переговори з владою України та ЄС, а також з Росією тривають, і всі сторони, схоже, зацікавлені в продовженні поставок. Поставки здійснюватимуться так званим Південним газовим коридором, що з'єднує Азербайджан з Європою через Грузію і Туреччину. Це стратегічно важливий маршрут, який дозволяє знизити залежність Європи від російського газу.

Президент заявив, що видобуток газу в його країні має збільшитися завдяки новим та чинним проектам на Каспійському морі. Це забезпечить стабільні поставки газу до Європи і сприятиме зміцненню енергетичної безпеки регіону.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, Росія пропонує Іранурекордні обсяги газу зі знижкою 75%, що становитиме близько $100 за тисячу кубометрів, значно дешевше, ніж для інших клієнтів "Газпрому". Однак експерти сумніваються у реальності цієї угоди через політичні обмеження.

Лише перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Чи не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader