Надзвичайно рідкісну чорну діру виявлено в центрі нашої Галактики
Надзвичайно рідкісну чорну діру виявлено в центрі нашої Галактики

Надзвичайно рідкісну чорну діру виявлено в центрі нашої Галактики

Використовуючи дані Дуже Великого Телескопа (VLT) ESO та інших телескопів, астрономи виявили нову рідкісну чорну діру середньої маси в IRS 13, популяції пилових зіркових об’єктів у ядерному зоряному скупченні нашої Галактики Чумацький шлях. Це один з найрідкісніших типів чорних дір, який був знайдений неймовірно близько до Стрільця А*.

Ця нова чорна діра належить до проміжного класу мас, тобто вона недостатньо легка, щоб утворитися із зорі, яка стає надновою. Але вона також недостатньо важка, щоб бути класифікованою як надмасивна. Однак існує лише кілька чорних дір із проміжною масою від 100 до 100 000 сонячних мас, пише IflScience.

Відкриття походить із зоряного скупчення IRS. Це скупчення гарячих масивних зірок з особливим об'єктом у центрі. Спочатку вважалося, що центральний об'єкт є масивною зіркою, але завдяки спостереженням з високою роздільною здатністю науковці змогли встановити, що це зовсім не зірка. Ця рідкісна знахідка кидає виклик нашому розумінню утворення чорних дір, і пропонує новий погляд на еволюцію галактик.

Надзвичайно рідкісну чорну діру виявлено в центрі нашої Галактики

"Зоряне скупчення IRS 13 розташоване на відстані 0,1 світлового року від центру нашої Галактики. З одного боку, IRS 13, схоже, взаємодіє зі Стрільцем A*, чорною дірою масою 4 мільйони сонячних мас у центрі нашої Галактики Чумацький Шлях, що призводить до впорядкованого руху зірок", – говорить доктор Флоріан Пейскер з Університету Кельна.

Використовуючи дані VLT, Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) і рентгенівського телескопа NASA Chandra, астрономи знайшли вагомі докази дископодібної структури в IRS 13, пише SkiNews.

"Спостереження за різними довжинами хвиль тепер показують, що причиною компактної форми IRS 13 може бути чорна діра середньої маси, розташована в центрі зоряного скупчення. Ми змогли спостерігати характерне рентгенівське випромінювання та іонізований газ, що обертається зі швидкістю кілька 100 км/с у диску навколо передбачуваного розташування чорної діри середньої маси. Іншим свідченням наявності чорної діри середньої маси є надзвичайно висока щільність зоряного скупчення, яка вища, ніж у будь-якого іншого відомого зоряного скупчення в нашому Чумацькому Шляху. IRS 13 є важливим будівельним блоком для зростання нашої центральної чорної діри Стрілець A*", – йдеться у дослідженні опублікованому в Astrophysical Journal.

Щоб підтвердити наявність чорної діри середньої маси та дізнатися більше про скупчення, знадобляться подальші спостереження. Спостереження з JWST і майбутнього Надзвичайно великого телескопа, безумовно, допоможуть у цьому.

Раніше OBOZ.UA розповідав, що марсохід NASA Curiosity знайшов на Марсі кристали рідкісної чистої сірки.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader