Як пенсіонер може отримати інвалідність: алгоритм отримання довідки
Як пенсіонер може отримати інвалідність: алгоритм отримання довідки

Як пенсіонер може отримати інвалідність: алгоритм отримання довідки

Для отримання статусу особи з інвалідністю спочатку необхідно звернутися до лікаря для підтвердження діагнозу.

Багатьох пенсіонерів цікавить, як оформити інвалідність в Україні у 2024 році за воєнного стану. Наразі цей процес передбачає кілька етапів. Про це йдеться в матеріалі видання "Факти".

Для отримання статусу особи з інвалідністю потрібно спочатку звернутися до медичного закладу за місцем проживання. Ваш сімейний лікар підтвердить наявність стійкого порушення функцій організму та надасть направлення на експертне обстеження в органах медико-соціальної експертизи МОЗ.

Після цього лікарська комісія проведе огляд заявника і надасть направлення на медико-соціальну експертизу за формою № 088/о.

Разом із направленням на медико-соціальну експертизу необхідно надати документи, що підтверджують основний діагноз. Це можуть бути виписки зі стаціонарів, виписки з амбулаторної картки та результати спеціалізованих досліджень.

Крім того, пенсіонеру знадобиться:

  • паспорт,
  • завірена копія трудової книжки,
  • копія посвідчення ліквідатора аварії на ЧАЕС (якщо є),
  • копія посвідчення учасника бойових дій (якщо є).

Тільки після цього МСЕК проведе засідання в повному складі, ухвалить рішення і видасть довідку про це.

Нагадаємо, 2025 року в Україні можуть збільшити розмір мінімальної пенсії на 229 гривень, у результаті вона сягне 2590 гривень. Тоді як максимальні виплати підвищать на 2,2 тисячі до 25,9 тисячі гривень.

Раніше повідомлялося, що деякі пенсіонери можуть отримати вікову надбавку. Її розмір залежить від віку і може становити від 300 до 570 гривень.

Теги за темою
пенсії
Джерело матеріала
loader