Як тварини в океані відчувають смак: з усіх можливих їм доступна тільки сіль
Як тварини в океані відчувають смак: з усіх можливих їм доступна тільки сіль

Як тварини в океані відчувають смак: з усіх можливих їм доступна тільки сіль

Дослідники виявили, що ссавці здатні відчувати лише обмежену кількість смаків.

Океан покриває більшу частину поверхні Землі, але все ще є мало вивченим. Дослідники роками намагаються скласти карту дна океану і дізнатися більше про те, хто живе в найглибших точках Світового океану, але наші пізнання все ще мізерні, пише Science Focus.

Нам також мало відомо про те, чи відчувають морські ссавці смаки і якщо так, то які саме. Науковці виділяють п'ять основних смаків — солодкий, гіркий, кислий, солоний та умамі. Усі вони, як показують попередні дослідження, визначаються рецепторами клітин язика.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Ароматизатори, як правило, виділяються під час жування, а тому тварини, які ковтають їжу цілком, ймовірно, відчувають смак не так яскраво, як люди. Але це, за словами дослідників, ще не все.

У 2014 році вчені провели дослідження, в якому вивчили 15 видів китоподібних, зокрема малих смугастиків і афалін. Результати показали, що у цих морських мешканців просто відсутні гени, що відповідають за рецептори визначення солодкого, гіркого і кислого смаку, а також умами.

Цікаво, що за відсутності рецепторів, що визначають чотири базові смаки, морські ссавці все ж можуть розрізнити смак солі. Автори дослідження виявили, що у китоподібних присутні сольові рецептори. У результаті вчені припустили, що вони, ймовірно, мають відігравати важливу роль, наприклад, у регулюванні рівня натрію або артеріального тиску тварин.

Автори аналізу визнають, що знадобляться додаткові дослідження, щоб зрозуміти, яку саме роль у житті ссавців відіграють сольові рецептори, проте це відкриття інтригує саме по собі.

Раніше Фокус писав про те, що вчені виявили, що дельфіни дивним чином використовують ямочки на щічках.

Теги за темою
дослідження вчені Земля
Джерело матеріала
loader
loader