Дослідники виявили, що ссавці здатні відчувати лише обмежену кількість смаків.
Океан покриває більшу частину поверхні Землі, але все ще є мало вивченим. Дослідники роками намагаються скласти карту дна океану і дізнатися більше про те, хто живе в найглибших точках Світового океану, але наші пізнання все ще мізерні, пише Science Focus.
Нам також мало відомо про те, чи відчувають морські ссавці смаки і якщо так, то які саме. Науковці виділяють п'ять основних смаків — солодкий, гіркий, кислий, солоний та умамі. Усі вони, як показують попередні дослідження, визначаються рецепторами клітин язика.
У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!
Ароматизатори, як правило, виділяються під час жування, а тому тварини, які ковтають їжу цілком, ймовірно, відчувають смак не так яскраво, як люди. Але це, за словами дослідників, ще не все.
У 2014 році вчені провели дослідження, в якому вивчили 15 видів китоподібних, зокрема малих смугастиків і афалін. Результати показали, що у цих морських мешканців просто відсутні гени, що відповідають за рецептори визначення солодкого, гіркого і кислого смаку, а також умами.
Цікаво, що за відсутності рецепторів, що визначають чотири базові смаки, морські ссавці все ж можуть розрізнити смак солі. Автори дослідження виявили, що у китоподібних присутні сольові рецептори. У результаті вчені припустили, що вони, ймовірно, мають відігравати важливу роль, наприклад, у регулюванні рівня натрію або артеріального тиску тварин.
Автори аналізу визнають, що знадобляться додаткові дослідження, щоб зрозуміти, яку саме роль у житті ссавців відіграють сольові рецептори, проте це відкриття інтригує саме по собі.
Раніше Фокус писав про те, що вчені виявили, що дельфіни дивним чином використовують ямочки на щічках.