НБУ назвав ТОП-10 компаній з обміну валют з найбільшими активами
НБУ назвав ТОП-10 компаній з обміну валют з найбільшими активами

НБУ назвав ТОП-10 компаній з обміну валют з найбільшими активами

Національний банк України вперше оприлюднив показники діяльності фінансових компаній, які спеціалізуються на обміні валют.

Як повідомляє інформаційне агентство Українські Новини з посиланням на дані Нацбанку, найбільші легальні компанії сектору обміну валют демонструють значне зростання, зокрема внаслідок активного виведення з цього ринку тіньових гравців.

"Завдяки цьому легальний сегмент ліцензованих компаній з обміну валют демонструє успішну діяльність та помітне зростання показників", — пише видання Українські новини.

ТАБЛИЦЯ. Десятка найбільших фінансових компаній за активами (дані наведено в млн грн)

НБУ назвав ТОП-10 компаній з обміну валют з найбільшими активами

За даними Нацбанку, наведені у таблиці компанії мають провідні позиції на українському ринку обміну валют.

Так, галузевим лідером за динамікою приросту активів стала фінансова компанія "Ліберті Фінанс", яка входить до "КИТ Груп". Активи компанії зросли на 211,1% - з 72,1 млн грн у 2022 році до 224,3 млн грн у 2023 році, що є найбільшим проривом для цього сегмента фінансового ринку.

Лідер рейтингу за розміром активів — "Українська фінансова група" — показала приріст активів на 11,8%, збільшивши їх з 428,4 млн грн у 2022 році до 479 млн грн у 2023 році.

Показники динаміки й активності ринку обміну валют є результатами політики НБУ та правоохоронних органів, які позитивно впливають на розвиток легальних учасників цього сегмента фінансового ринку. Загальні активи десятки лідерів сягають за підсумками 2023 року понад 2,3 млрд грн — це майже у півтора рази або на 731 млн грн більше за показники у 2022 році.

"Як свідчать дані НБУ, найбільші учасники ринку обміну валют також є і найбільшими платниками податків у своєму сегменті фінансового бізнесу. Так, "Альфа-Інвест Груп" та фінансова компанія "Ліберті Фінанс" із "КИТ Груп" із п’ятірки найбільших за активами входять до трійки компаній на своєму ринку, які сплатили найбільше податків до бюджету — 42,3 млн грн та 33,8 млн грн відповідно, - повідомляє інформаційне агентство з посиланням на дані НБУ.

Джерело матеріала
loader