Чому відключення світла в Україні почали відрізнятися по областях: названо причини
Чому відключення світла в Україні почали відрізнятися по областях: названо причини

Чому відключення світла в Україні почали відрізнятися по областях: названо причини

Погодинні відключення світла в Україні почали відрізнятися за обсягами в різних регіонах країни: десь можуть оголошувати про найслабший режим в одну чергу відключень, а десь у той самий час застосовувати вже дві черги. Така ситуація пов'язана не так з проблемами у генерації струму, як з розподілом електроенергії. Адже цю частину енергосистеми також суттєво пошкодили російські атаки.

Таким чином, що ближче регіон знаходиться до об'єкта генерації (наприклад, АЕС), то менша ймовірність, що з доставкою електроенергії споживачам виникнуть проблеми. При цьому, як пояснювала в коментарі OBOZ.UA речниця "Укренерго" Марія Цатурян, вихід з ладу енергетичного обладнання в системах передачі струму – нормальне явище навіть не під час війни.

Але зараз стійкість енергосистеми підкосили наслідки обстрілів, тому споживачі помічають наслідки. Крім того, обладнання на підстанціях – в основному далеко не нове.

"Обладнання з ладу виходить постійно, дуже часто, у спекотний період і в холодний період року, або внаслідок негоди. Це абсолютно традиційна ситуація, яка в енергосистемі є і в мирний час... Коли це дуже спекотна погода, як у нас була з вами зараз, перегрівається обладнання, воно може бути не дуже нове, відповідно можуть відбуватися технічні інциденти. Жодної загадковості немає, є навіть певні індекси аварійності обладнання, на які орієнтуються енергетики на кожному енергооб'єкті і, відповідно, є певні плани щодо заміни обладнання", –  розповіла Цатурян.

Тобто, крім поломок, на об'єктах передачі, як і на атомних енергоблоках, також відбуваються планові ремонти. А через те, що резервного обладнання загалом поменшало, зменшення можливостей для передачі струму стає помітним для споживачів.

"(До повномасштабної війни. – Ред.) у нас була підвищена надійність системи, було більше потужності, більше транспортної інфраструктури, через яку можна передати цю електрику. А зараз ця надійність знижена саме через російські обстріли. Тому ми відчуваємо час від часу – доволі дискомфортно для споживачів, коли якийсь елемент цієї системи виходить з ладу. Але це абсолютно нормальний процес, тут немає жодної катастрофи, передбликаутного стану... Це нормальна історія, яка зустрічається на всіх об'єктах в енергосистемі, незалежно від того, державні вони, приватні, що вони роблять, яка їхня роль у цій енергосистемі", – зазначила представниця "Укренерго".

За її словами, такі проблеми завжди є тимчасовими. Щойно енергетики відновлюють обладнання чи замінюють його, ситуація покращується.

Аналогічне пояснення нерівномірним відключенням в областях надавав і директор енергетичних програм "Центру Разумкова" Володимир Омельченко. За його словами, нещодавні екстрені відключення, які запроваджували лише в кількох регіонах, були пов'язані саме з перевантаженням перетину, який відповідає за видачу потужності.

"Перевантажується перетин, що відповідає за видачу потужності. Це означає, що страждає пропускна спроможність магістральних мереж, що передають електроенергію від АЕС до міст і сіл", – пояснював Омельченко.

Дефіцит генерації при цьому теж нікуди не дівається. Тому, за словами експерта, не слід очікувати, що найближчим часом відключення світла зникнуть. Втім, ситуація для споживачів ще може покращати.

"Не варто очікувати, що найближчим часом відключення зникнуть повністю. Дефіцит все одно залишається, оскільки частина енергоблоків все ще в ремонті, а частина перейде в ремонтний стан пізніше. Водночас існують обґрунтовані прогнози, що з середини серпня ситуація з графіками погодинних відключень буде помітно покращуватись, оскільки одночасно будуть задіяні важливі два фактори – виведення з ремонту низки потужних блоків генерації та зниження температури повітря", – резюмував фахівець.

Як повідомляв OBOZ.UA, 23 липня в Україні режим відключень електроенергії залежить від області. У низці регіонів протягом дня обмеження будуть у менших обсягах.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader