Самці слонів використовують таємну мову, яку маскують під "бурчання": що вони говорять
Самці слонів використовують таємну мову, яку маскують під "бурчання": що вони говорять

Самці слонів використовують таємну мову, яку маскують під "бурчання": що вони говорять

Дослідники вперше задокументували глибокий гуркіт, який тварини використовують, щоб подати сигнал своїм приятелям.

Слони — неймовірно розумні та соціальні істоти, які неодноразово підтвердили свій чудовий рівень інтелекту. Останніми роками вчені дедалі більше дізнаються про те, що соціальне життя слонів багато в чому подібне до нашого: вони використовують власну мову і навіть кличуть один одного на ім'я. Але тепер учені виявили дещо ще, пише Daily Mail.

Уже відомо, що дорослі самки використовують глибокий гуркіт, що означає "давай". Однак нове дослідження команди з Центру біології охорони природи Стенфордського університету вперше задокументувало подібну техніку в самців.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Під час дослідження вчені виявили, що самці в групах передають складне повідомлення, яке для людського вуха звучатиме як "примітивне бурчання". Однак учені вважають, що це глибоке і звучне гарчання насправді є закликом до товаришів по стаду, що їм слід перебратися в інше місце. По суті, його можна "перекласти" як "поїхали!"

За словами провідної авторки дослідження Кейтлін О'Коннелл-Родвелл, це нове відкриття показує, що в голосовому спілкуванні африканських слонів насправді відбувається значно більше, ніж ми вважали раніше.

Автори дослідження зосередили свою увагу на африканських чагарникових слонах (Loxodonta africana) на водопої Мушара в національному парку Етоша в Намібії — одному з найбільших національних парків Африки.

Африканські чагарникові слони — соціальні ссавці, які мандрують стадом, проте їхні групи складаються з самок та їхніх нащадків. Коли самці досягають зрілості, вони залишають стадо — це відбувається у віці від 10 до 19 років. Далі дорослі самці живуть поодинці або формують невеликі парубоцькі групи.

Три спектрограми, що зображують трьох різних слонів-самців, скоординовані вокалізації під час відходу з території
Фото: PeerJ

Під час дослідження вчені встановили в парку записувальне обладнання, зокрема мікрофони та відеокамери, що дало змогу фіксувати рухи й звуки слонів. Вчені помітили, що характерний гуркіт передував відходу від водопою. У результаті вчені припустили, що цей звук може означати "поїхали", тобто є закликом змінити місце розташування. Учені також помітили, що коли один самець відтворював цей звук, інші — вторили йому, ніби погоджуючись.

Кожен слон чекав, поки попередній виклик майже завершиться, перш ніж додати свій власний, створюючи гармонійну, чергову модель. Результати особливо несподівані, оскільки, на думку О'Коннелл-Родвелла і його колег, самці зазвичай вважаються володарями слабких соціальних зв'язків.

Автори дослідження виявили, що подібні розмови відбуваються лише в групах з тісно пов'язаними між собою самцями та рідко виникають між одинаками. Цікаво, що цей нещодавно виявлений гуркіт у самців насправді неймовірно схожий на той, який раніше був виявлений у самок. Фактично, команда припускає, що слони-самці, ймовірно, вчаться такої поведінки в молодому віці, перш ніж покинути стадо.

На жаль, популяція африканських слонів різко скоротилася за останнє століття через браконьєрство, убивства у відповідь за набіги на посіви й фрагментацію середовища проживання. У результаті вчені вважають, що нам слід збільшити зусилля, щоб зберегти та без того вразливу популяцію.

Раніше Фокус писав про те, що вчені виявили щось дивовижне в поведінці африканських слонів.

Теги за темою
дослідження вчені
Джерело матеріала
loader
loader