Словаччина отримала перші два винищувачі F-16 від США
Словаччина отримала перші два винищувачі F-16 від США

Словаччина отримала перші два винищувачі F-16 від США

Словаччина отримала перші два винищувачі F-16 від США, що знаменує собою важливий крок у модернізації її військово-повітряних сил та відмові від застарілої радянської техніки. Постачання літаків, запланована ще у 2018 році, була затримана на два роки через пандемію COVID-19 та глобальну нестачу мікрочипів. Про це повідомляє  AP.

Президент Словаччини Петер Пеллегріні, який був прем'єр-міністром під час підписання угоди на придбання 14 винищувачів F-16 Block 70/72, привітав їх прибуття на авіабазу Кучина. Він наголосив, що ці сучасні літаки значно посилять обороноздатність країни.

F-16 замінять радянські МіГ-29, які Словаччина вивела з експлуатації влітку 2022 року через брак запчастин та технічного обслуговування після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Минулого року Словаччина передала Україні 13 своїх МіГ-29, ставши другою країною НАТО, яка відгукнулася на прохання українського уряду про військову допомогу.

Поставка решти 12 винищувачів F-16 відбуватиметься поступово протягом наступних двох років. Загальна вартість контракту, який включає навчання пілотів та технічного персоналу, а також постачання боєприпасів та матеріально-технічного забезпечення, становить 1,8 мільярда доларів.

Раніше повідомлялося, що частина наданих F-16 базуватиметься не в Україні. Причиною є намір убезпечити літаки від російських ударів. Наразі чотири країни підтвердили готовність передати літаки, однак їхня кількість може збільшитися, оскільки держави поступово переводять свій авіапарк із F-16 на F-35

Читайте також: Посол України у Румунії: База для тренувань українських пілотів на F-16 вже практично готова

Джерело матеріала
loader
loader