Чи варто скуповувати долари: українцям розповіли, чого чекати після "скасування дефолту"
Чи варто скуповувати долари: українцям розповіли, чого чекати після "скасування дефолту"

Чи варто скуповувати долари: українцям розповіли, чого чекати після "скасування дефолту"

На тлі вкрай важливого для української економіки досягнення принципової угоди з кредиторами щодо реструктуризації держборгу, найближчим часом Україні не очікується різких змін курсу долара – той співпадатиме з прогнозами, закладеними до держбюджету. За ними, на кінець року курс може сягнути 42,1 грн/долар. Відповідно, скуповувати долари з надією швидко заробити резону немає.

Про це OBOZ.UA розповів начальник департаменту казначейства Глобус Банку Тарас Лєсовий. Він зазначив: найближчими місяцями саме внутрішні економічні чинники впливатимуть на курс.

"Рішення про відстрочку (реструктуризацію) щодо сплати частини зовнішнього боргу України вкрай важливе для економіки країни, адже фактично вивільняється значна частина коштів, які Україна має сплатити за зобов'язаннями і країна уникає дефолту. В умовах війни економічна криза вкрай небажана та деструктивна", – пояснив банкір.

При цьому він наголосив: не виключено, що міжнародна допомога спрямована на те, щоб Україна мала можливість утримати економіку та закласти основи для її розвитку та реформ. А "реструктуризація сприятиме цьому".

На тлі вкрай важливого для української економіки досягнення принципової угоди з кредиторами щодо реструктуризації держборгу найближчим часом Україні не очікується різких змін курсу долара – той співпадатиме з прогнозами, закладеними до держбюджету. Згідно з ними, на кінець року курс може сягнути 42,1 грн/долар. Відповідно, скуповувати долари з надією швидко заробити резону немає.

Україна домовилася із кредиторами

Нагадаємо: раніше Україна досягла принципової угоди з кредиторами щодо реструктуризації держборгу на 20 млрд доларів до 2029 року. Це означає, що:

  • дефолту у серпні не буде;
  • за найближчими роками вдасться заощадити мільярди доларів.

Експерти ж наголошують: така угода звільнить кошти на нагальні потреби України. Крім того, підвищить її репутацію як позичальника.

Як повідомляв OBOZ.UA, також у банківському секторі очікують, що до кінця 2024 року курс долара в Україні може досягти 42,1 грн. А середньозважений курс долара 2024 року очікується на рівні 40,7 грн.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader