Науковці навчились прогнозувати сонячні бурі. Відео останніх досліджень
Науковці навчились прогнозувати сонячні бурі. Відео останніх досліджень

Науковці навчились прогнозувати сонячні бурі. Відео останніх досліджень

Вчені кажуть, що завдяки новим дослідженням тепер можна буде передбачити точну швидкість викиду корональної маси (CME) під час спалахів на Сонці. А також те, коли цей викид досягне Землі.

Космічні шторми часто викликають геомагнітні бурі, які потенційно можуть завдати шкоди технологіям на орбіті Землі та на її поверхні. Тому експерти з усього світу прагнуть покращити прогнози космічної погоди, пише Royal Astronomical Society.

Науковці навчились прогнозувати сонячні бурі. Відео останніх досліджень

За інформацією науковців, CME – це спалахи газу та магнітних полів, що викидаються в космос із сонячної атмосфери. Це потужні виверження, які посилають величезні хмари сонячної плазми, що летять у космос зі швидкістю мільйонів миль на годину. Коли CME запускаються на Землю, вони можуть посилити полярні сяйва, а також спричинити збої в роботі супутників, електромережі та систем зв’язку.

Дослідники з Університету Аберіствіт в Уельсі кажуть, що знайшли спосіб прогнозувати швидкість CME ще до того, як ці потужні шторми вибухнуть з поверхні Сонця.

"Наше дослідження не тільки покращує розуміння вибухової поведінки Сонця, але й значно покращує нашу здатність прогнозувати космічні погодні явища. Це означає кращу підготовку та захист технологічних систем, на які ми покладаємося щодня", – сказала провідна авторка дослідження, фізик із сонячної енергії в Аберіствіті Харшита Ганді.

Науковці навчились прогнозувати сонячні бурі. Відео останніх досліджень

Ганді та її команда дослідників вивчали сонячні плями, активні області на сонячній поверхні, які служать стартовими майданчиками для CME та сонячних спалахів. Науковці досліджували "критичну висоту" (висота, на якій магнітне поле сонячної плями стає нестабільним, що потенційно може призвести до народження CME).

"Вимірюючи, як сила магнітного поля зменшується з висотою, ми можемо визначити цю критичну висоту. Потім ці дані можна використовувати разом із геометричною моделлю, що використовується для відстеження справжньої швидкості CME у трьох вимірах, а не лише у двох, що має важливе значення для точних прогнозів", – пояснила Харшита Ганді.

За словами експертки, висновки показують тісний зв’язок між критичною висотою на початку CME та справжньою швидкістю викиду. "Це розуміння дозволяє нам передбачити швидкість вивержень і, як наслідок, час їхнього прибуття на Землю. Навіть до того, як CME повністю вибухне", – підсумувала авторка дослідження.

Науковці наголошують, що "розуміння та використання критичної висоти покращує здатність вчених попереджати про наближення CME, допомагаючи захистити технології, від яких залежить сучасне життя".

Раніше OBOZ.UA писав, що сонячна пляма втретє повернулась до Землі: чим це загрожує людству.

Також OBOZ.UA писав, що на Сонці трапився потужний спалах класу Х: у кількох частинах Землі зник радіозв'язок.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader