Шпигували за штабами ЗСУ на Одещині: двоє іноземців-інформаторів ФСБ отримали по 8 років ув'язнення
Шпигували за штабами ЗСУ на Одещині: двоє іноземців-інформаторів ФСБ отримали по 8 років ув'язнення

Шпигували за штабами ЗСУ на Одещині: двоє іноземців-інформаторів ФСБ отримали по 8 років ув'язнення

Служба безпеки України викрила двох громадян країни Південного Кавказу, які збирали для окупантів інформацію про командування українськими захисниками в Одесі. Суд засудив обох до восьми років ув'язнення за несанкціоноване поширення інформації.

Зловмисники розвідували місця базування пунктів управління Сил оборони на південному напрямку, розповіли в СБУ. Їх затримали "на гарячому" ще у квітні цього року, під час спецоперації в обласному центрі. 

"Російські інформатори намагалися сфотографувати периметр будівлі потенційної цілі та передати її геолокацію агресору. У разі отримання відповідних координат, окупанти планували завдати по них вогневого ураження. Втім, Служба безпеки зірвала ці плани", – зазначили силовики.

Затриманими виявились двоє громадян однієї з країн Південного Кавказу, які проживали в Одесі. Там вони були дистанційно залучені до шпигунській та підривної діяльності на користь російської ФСБ.

Зокрема, іноземці обходили місцевість, де намагались спочатку виявити локації Сил оборони, а потім збирали інформацію про наявний особовий склад та його функціонал. Ба більше – ворожі поплічники сподівалися створити власну мережу інформаторів, яких планували вербувати під прикриттям громадської організації.

Суд визнав обох зловмисників винними за ч. 3 ст. 114-2 КК – несанкціоноване поширення інформації про розташування ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану. За матеріалами СБУ суд призначив іноземним шпигунам по вісім років тюрми кожному.

Як повідомляв OBOZ.UA, СБУ повідомила про підозру одному з провідних пропагандистів Кремля у тимчасово окупованому Донецьку Миколі Черкашину. Він очолює так званий "Медіа-холдинг ДНР". Ресурси, що входять до нього, активно підтримують агресивну війну проти України та виправдовують воєнні злочини росіян.

Також силовики зібрали доказову базу проти Геннадія Шкіля, настоятеля храму УПЦ МП у тимчасово окупованій Голій Пристані на Херсонщині. Від початку повномасштабної війни протоієрей публічно підтримував збройну агресію та захоплення території України.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader