Холера, сморід, зникнення людей: що відбувається в окупованій Авдіївці, — МВА
Холера, сморід, зникнення людей: що відбувається в окупованій Авдіївці, — МВА

Холера, сморід, зникнення людей: що відбувається в окупованій Авдіївці, — МВА

Авдіївські "ждуни", які дочекались приходу окупаційної влади, через пів року після появи росіян не надто задоволені, заявив голова міської адміністрації Віталій Барабаш. Частина з них опинилась на фронті у ролі "гарматного м'яса".

Жителі Авдіївки, які не виїхали перед російською окупацією, потерпають від епідемії холери, зграй здичавілих собак та смороду, який стоїть над містом. Сотня чоловіків спершу зникла, а потім з'явилась під Очеретиним у рядах ЗС РФ. Про те, як живеться окупованому місту Донеччини голова міської адміністрації Віталій Барабаш розповів у ефірі телемарафону.

Барабаш заявив, що у Авдіївці внаслідок російського вторгнення зруйновано 100% житлового фонду та інфраструктури. На момент відходу ЗСУ там лишалось близько 700 осіб, які, за його припущеннями, чекали окупантів. На сьогодні кількість цих людей зменшилась до 400-450 осіб. Джерела з місцевого населення розповіли, що у населеному пункті зафіксували спалах холери. Через це припинили розбирати завали, за що росіяни платили охочим по 5 тис. руб. Звідти заборонено виїжджати, а продукти привозять люди у костюмах хімзахисту: вивалюють харчі на блокпостах і швидко їдуть геть.

"На жаль нічого доброго немає. Люди, які дійсно чекали приходу окупаційних військ, вже дуже сильно розчаровані", — наголосив глава Авдіївської МВА.

Зі слів чиновника, в Авдіївці з'явилось багато безпритульних собак і стоїть сморід від непохованих тіл. На його думку, через це і почалась епідемія холери. Крім того, є ще одні негаразди, які спіткали "ждунів". Зокрема, у перші два тижні раптово зникло близько 100 чоловіків-"антисоціальних елементів". Згодом стало відомо, що їх вивезли до Очеретиного як тих, хто добре знав місцевість, і кинули у бій без зброї та підготовки.

"Їх вже під Очеретиним кількох брали в полон. Вони були майже без зброї, ненавчені. Їх брали, як "гарматне м'ясо", — зауважив Барабаш.

Зазначимо, Авдіївка — місто на Донбасі, втрату якого підтвердив головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський 17 лютого 2024 року. ЗС РФ почали штурмувати населений пункт з середини жовтня 2023 року. Перші атаки складались з хвиль живої сили і бронемашин. Згодом ворог почав обстрілювати українські позиції керованими авіабомбами: у деякі дні їх нараховували по кілька десятків.

На сьогодні російські підрозділи просунулись на захід на 10-15 км. Ворог наближається до села Воздвиженки, яке захищає дорогу на Покровськ. Крім того, росіяни просуваються у бік Мирнограда і окупували Прогрес. Військовий оглядач пояснив, що бійці тримають під вогневим контролем російські підрозділи, але вони все ж просуваються вперед.

Нагадуємо, 27 липня керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко розповів, які два міста намагаються окупувати ЗС РФ найближчим часом.

Теги за темою
війна Донецька область епідемія коронавірусу окупація
Джерело матеріала
loader
loader