Чехія планує передати Україні півмільйона артилерійських снарядів
Чехія планує передати Україні півмільйона артилерійських снарядів

Чехія планує передати Україні півмільйона артилерійських снарядів

Чехія продовжує активно підтримувати Україну в її боротьбі з агресією, а до кінця 2024 року планує передати близько 500 тисяч артилерійських боєприпасів калібру 155-мм.

Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала підкреслив, що постачання буде відбуватися в рамках чеської ініціативи і відзначив важливість координації з іншими державами.

До кінця 2024 року Україна отримає близько 500 тисяч артилерійських боєприпасів калібру 155-мм в межах чеської ініціативи. Про це повідомив прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала в інтерв’ю. За його словами, постачання боєприпасів для українських військових відбуватиметься згідно з прогнозованими темпами протягом найближчих місяців.

Фіала також зазначив, що Чехія регулярно надає Україні сотні тисяч боєприпасів великих калібрів інших видів. “Важливо, що наша допомога не закінчується на цьому. В даний час у чеській ініціативі беруть участь 15 країн, і ми активно працюємо над залученням інших держав та забезпеченням продовження підтримки наступного року,” – підкреслив він.

Окрім постачання боєприпасів, Чехія зосереджена на боротьбі з гібридними загрозами з боку Росії, які впливають на безпеку в Європі. Фіала повідомив про випадки, коли проросійські мережі були причетні до атак, таких як підпал автобусів у Празі. “Це частина гібридної війни, яку Росія веде проти нас,” – додав він.

Нагадаємо, що наприкінці червня ЗСУ отримали від Чехії 50 тисяч боєприпасів, і вже 22 липня чеський міністр закордонних справ Ян Ліпавський анонсував відправку ще 100 тисяч снарядів протягом наступних двох місяців. Чеська влада не розголошує деталі закупівель боєприпасів, зазначаючи, що прагне забезпечити постачання через країни, які не позиціонують себе явно на певній стороні конфлікту.

Джерело матеріала
loader
loader