Чехія запускає другий проєкт із закупівлі боєприпасів для України: коли він запрацює
Чехія запускає другий проєкт із закупівлі боєприпасів для України: коли він запрацює

Чехія запускає другий проєкт із закупівлі боєприпасів для України: коли він запрацює

Чехіярозпочинає другий проєкт із закупівлі боєприпасів для України. У ньому візьме участь п'ять збройових компаній, а робоча назва проєкту "Ініціатива-2025".

Про це виданню Deník N повідомила міністерка оборони країни Яна Чернохова. Її цитує Radio Prague International.

"Це природне продовження механізму, що вже працює. Крім того, чим раніше донори виділять кошти, тим швидше наші компанії підпишуть довгострокові контракти", – пояснила Чернохова ідею "Ініціативи-2025".

Наразі Агентство міждержавного оборонного співробітництва при Міноборони Чехії збирає інформацію від збройових компаній про те, яку кількість і яких снарядів вони можуть наступного року поставити в Україну.

Цього разу Чехія знову виступить посередником між європейськими країнами-донорами та п'ятьма компаніями, які вже постачали снаряди в рамках першої ініціативи.

У проєкті "Ініціатива-2025" візьмуть участь такі збройові компанії: Czechoslovak Group, STV Group, Omnipol з Ompo Holding, Colt CZ Group SE, власником якої є Česká zbrojovka та збройова компанія DSS.

Нагадаємо, що в лютому 2024 року Чехія подала пропозицію про закупівлю артилерійських боєприпасів для України в країнах, що не входять до ЄС. Прага виступила посередником і об’єднала різні країни з постачальниками військової техніки з усього світу.

План передбачавдоставку перших партій боєприпасів уже в травні, але реалізація постала перед непередбаченими труднощами. Наприкінці травня міністерка оборони Чехії Яна Чернохова заявила, що 18 країн підписали з Чехією меморандуми про намір фінансувати закупівлю боєприпасів. Серед них Бельгія, Нідерланди, Німеччина, Франція та Норвегія, а також неєвропейські союзники, такі як Канада.

Як повідомляв OBOZ.UA, перша партія снарядів чеської ініціативи надійшла в Україну лише в липні. Частина з них уже на фронті.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader