Уніфікація тарифу на розподіл електроенергії йде врозріз з європейськими директивами, – Гончарук
Уніфікація тарифу на розподіл електроенергії йде врозріз з європейськими директивами, – Гончарук

Уніфікація тарифу на розподіл електроенергії йде врозріз з європейськими директивами, – Гончарук

Уніфікація тарифу на розподіл електроенергії, яку ініціює Міністерство енергетики, суперечить європейським директивам, які має імплементувати Україна. Крім того, така уніфікація може призвести до зупинки певних підприємств, та падіння надходжень до бюджету.

Про це розповів директор "Дніпроспецсталь – Енерго" Василь Гончарук, коментуючи ініціативу Міненерго об’єднати два класи споживачів у один. 

"Якщо це рішення буде прийнято, ми будемо думати вже не про нашу конкурентність, а про можливі простої на підприємствах. Ці простої – це падіння надходжень як у місцеві бюджети, так і в державний бюджет. Чи співмірні ці вимоги часу і можливі недоотримані кошти в бюджети? Питання риторичне", – наголосив Гончарук. 

Він також нагадав, що наразі Україна активно підписує кліматичні угоди та імплементується в енергетичне співтовариство, яке, серед іншого, передбачає поділ споживачів електроенергії навіть на більше класів, чим існує у нас. 

"Тобто, ми декларуємо об’єднання енергосистем, а по факту – виконуємо протилежну річ. Це питання для нас дуже болюче. І воно може стати тією останньою краплею, яка переповнить чашу нашої можливості працювати, утримувати колективи та сплачувати заробітні плати. Це може призвести до для нас плачевних наслідків, які в тій або іншій мірі будуть відображені і на бюджетоутворенні", – резюмував Гончарук. 

Нагадаємо, НКРЕКП 17 липня планувала розглянути проєкт постанови "Про затвердження змін до Порядку встановлення (формування) тарифів на послуги з розподілу електричної енергії" (зміни до постанови НКРЕКП від 05.10.2018 №1175)". Але через критику бізнесу та відсутність економічного обгрунтування, розгляд цього рішення перенесли. 

В свою чергу експерт з програми "Енергетика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Андріан Прокіп заявив, що уніфікація тарифу суперечить принципам європейської політики та регулювання, які Україна зобов’язана імплементувати, та здоровій логіці економічно обґрунтованого тарифоутворення.

Джерело матеріала
loader
loader