Законопроєкт про відкуп для корупціонерів допрацюють: у Раді розкрили деталі
Законопроєкт про відкуп для корупціонерів допрацюють: у Раді розкрили деталі

Законопроєкт про відкуп для корупціонерів допрацюють: у Раді розкрили деталі

Законопроєкт №11340 про можливість "відкупу" для корупціонерів до часу його другого читання у Верховній Раді зміниться на краще. Наразі над законодавчею ініциативою  працює відповідний парламентський комітет.

Про це розповів спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук. За його словами, "зрада скасовується", бо "в комітеті є повна гармонія, яким має бути законопроєкт до другого читання". 

Стефанчук підкреслив, що "ніхто не зможе відкупитися від віни за корупцію", і взагалі мова йде не відкуп, а про відшкодування. Тобто обов’язковими умовами для уникнення відповідальності буде відшкодування заподіяної шкоди та активна співпрацяі слідством.

"Тобто не тільки штраф, не тільки відкуплення, а повне відшкодування та здача інших співучасників – це є умовами та підставами застосування угоди про визнання вини", – пояснив спікер і додав, що такий механізм "не можна буже застосувати до всіх злочинів".

Загалом Стефанчук задовільно оцінює ревень боротьби в України з коррупціонерами, кажучи, що "Україна зразка 2014 і зразка 2024 року – це дві різні України".

Також спікер розповів, що "відверто безглузді законопроєкти" в Раді були й будуть завжди, бо це нормальне явище парламентаризму.

"Ніхто не може обмежити суб'єктів законодавчої ініциативи щодо втілення його ідей і бачень. Таких відверто безглуздих пропозицій було багато. Це ініциативи з встановлення велотренажерів з метою генерування електроенергії, були законопроекти про святкування дня дурня", – навів приклад Стефанчук.

При цьому проєкт закону №11340 він ані безглуздим, ані зрадництким не вважає.

Як повідомляв OBOZ.UA, зазначений законопроєкт, принаймні у своїй першій редакції, дозволяє підозрюваним у корупційних злочинах відкупитися від покарання просто сплатою штрааф. Розміри відшкодування варіюються від 204 тис. до 204 млн гривень залежно від тяжкості злочину. 

В першому читанні за законопроєкт №11340 проголосував 231 депутат.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader