Україна відмовилася від участі в засіданні Радбезу ООН під головуванням РФ: Небензя влаштував істерику
Україна відмовилася від участі в засіданні Радбезу ООН під головуванням РФ: Небензя влаштував істерику

Україна відмовилася від участі в засіданні Радбезу ООН під головуванням РФ: Небензя влаштував істерику

Україна відмовилася від участі в засіданні Радбезу ООН під головуванням Росії, яке Москва скликала в четвер, 25 липня, для "засудження військової допомоги Києву". Представництво України в ООН засудило наміри Кремля використати майданчик Ради безпеки для виправдання своєї агресивної війни.

Про це йдеться в коментарі Постійного представництва України при ООН. Постпред РФ Василь Небензя влаштував істерику на засіданні Радбезу через відмову України.

"Представництво України в ООН висловлює жаль через чергову спробу Росії використати платформу Ради для відбілення своєї загарбницької війни проти України та заперечення відповідальності за воєнні злочини та злочини проти людяності, які російські війська вчиняють в Україні", – йдеться у повідомленні постпредставництва.

Делегація України підтвердила "свою принципову позицію щодо нелегітимності зайняття Російською Федерацією постійного місця Радянського Союзу в Раді Безпеки. Таким чином, Росія не має права ні з правового, ні з морального погляду виконувати функції головуючої в Раді Безпеки".

У зв'язку з цим українська делегація не вважає за можливе брати участь у засіданнях Радбезу під головуванням Росії, за винятком випадків, коли необхідно донести до відома РБ "термінової інформації, як це було після нещодавнього російського удару по дитячій лікарні "Охматдит" у Києві".

У коментарі наголошується, що Росія скликала Радбез "з метою пропаганди та маніпуляцій".

Українські дипломати нагадали, що це вже шістнадцяте засідання РБ, починаючи з вересня 2022 року, яке Москва скликає "для розгляду надуманої проблеми – поставок зброї в Україну".

За словами українських дипломатів, найбільш абсурдною частиною російської пропаганди, яку РФ та її маріонеткові промовці поширюють на таких засіданнях, є регулярне звинувачення жертви агресії України у використанні нею зброї для захисту відповідно до Статуту ООН.

Такі засідання підривають довіру до Ради Безпеки, враховуючи брехливі наративи, які там поширює Росія, зазначили в українському постпредставництві.

Відмова України брати участь у засіданні Радбезу під головуванням РФ дуже не сподобалось російській стороні. Їхній постпред Василь Небензя влаштував на засіданні істерику з цього приводу. Він обурився через те, що коли звернувся  до інших країн Радбезу з проханням викликати представника України на засідання, то отримав відмову.

У відповідь на це британський дипломат пояснив Небензі, що члени Радбезу не можуть примушувати нечленів РБ бути присутніми на засіданнях, оскільки вони самі мають визначати, наскільки їхня участь відповідає їхнім інтересам.

Як повідомляв OBOZ.UA, російська делегація хотіла заблокувати участь Україниу засіданні Ради безпеки ООН, ініційованому у зв'язку з масованим ракетним ударом 8 липня. Проте спроба провалилася. чЧлени Радбезу ООН відреагували на обстріл "Охматдиту", вони назвали поведінку Росії воєнним злочином та заявили, що Путін "прагне лише сіяти смерть і руйнування".

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader