Ватажку «ЛНР» Пасічнику оголосили нову підозру — за порушення законів та звичаїв війни
Ватажку «ЛНР» Пасічнику оголосили нову підозру — за порушення законів та звичаїв війни

Ватажку «ЛНР» Пасічнику оголосили нову підозру — за порушення законів та звичаїв війни

Слідство встановило, що Пасічник проводив примусову мобілізацію на окупованій території, чим порушив Женевську та Гаазьку конвенції.

Ватажку терористичного окупаційного угрупування «ЛНР» Леоніду Пасічнику оголосили про нову підозру — за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 438 КК України). Про це повідомляє пресслужба Луганської обласної прокуратури.

За даними слідства, починаючи з 2018 року підозрюваний, очолює псевдореспубліку. З метою реалізації російської окупаційної політики керівництво «ЛНР» прийняло низку юридично нікчемних законів та підзаконних актів, направлених на забезпечення примусової загальної мобілізації громадян України, пише прокуратура. Серед них ‒ указ «Про оголошення мобілізації та вжиття окремих заходів, спрямованих на забезпечення режиму військового стану, введеного на території ЛНР» від 2022 року.

«Цей «документ» фактично забезпечує проведення загальної примусової мобілізації чоловіків на захопленій території Луганщини, які в подальшому, в примусовому порядку, без відповідної бойової підготовки направляються для ведення бойових дій проти України у складі регулярних військ ЗС РФ», — повідомляє прокуратура.

Таким чином Пасічник, за словами прокуратури, порушив і продовжує порушувати вимоги ст. 4, 8, 51, 147 Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни і ст. 23 Гаазької конвенції про закони та звичаї війни на суходолі.

Наразі підозрюваного оголошено в розшук. Ідентифікація всіх причетних до вчинення протиправних дій триває.

Раніше, в грудні 2023-го, суд засудив ватажка терористичного угруповання «ДНР» Дениса Пушиліна до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна за цими ж статтями.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги за темою
ЛНР
Джерело матеріала
loader
loader