Стріляв із відстані до 2 метрів і вже обрав наступну жертву: головні факти про підозрюваного у вбивстві Фаріон
Стріляв із відстані до 2 метрів і вже обрав наступну жертву: головні факти про підозрюваного у вбивстві Фаріон

Стріляв із відстані до 2 метрів і вже обрав наступну жертву: головні факти про підозрюваного у вбивстві Фаріон

18-річний В'ячеслав Зінченко, підозрюваний у вбивстві мовознавиці Ірини Фаріон, приїхав із Дніпра до Львова потягом 9 липня, за 10 днів до стрілянини, і ретельно готувався: досліджував територію, шляхи підходу й відходу, перевдягався зі звичайного одягу в маскувальний, орендував три квартири по черзі, щоб міняти місце проживання. Окрім того, він шукав інформацію про інших політиків, ймовірно, готуючись до наступних злочинів.

Зокрема, хлопець намагався дізнатися в інтернеті (21 липня, тобто вже після вбивства), дані про засідання українських обласних рад. Затриманий мав й інші варіанти жертв – один із них народний депутат Максим Бужанський, повідомив на брифінгові 26 липня міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко. Як зазначив він, на цій пресконференції правоохоронці відповіли "майже на всі запитання", які цікавили громадськість.

Ігор Клименко на брифінгу 26 липня

Як вдалося ідентифікувати вбивцю

Офіційно ім'я затриманого не було назване. У Нацполіції повідомляли, що 25 липня у Дніпрі затримали 18-річного місцевого жителя. Його ім'я дізналися й оприлюднили ЗМІ, і в підсумку Клименко підтвердив інформацію. На брифінгові він сказав, що "ім'я підозрюваного ви знаєте".

Зінченка підозрюють за ч.1 ст. 115 КК (навмисне вбивство). Ідентифікувати зловмисника допомогла його фотографія в окулярах і капелюсі, яку зробив очевидець.

Підозрюваний під час стеження за Фаріон

"Дякуючи цій фотографії, ми змогли далі рухатися... У нас було фотозображення, яке ви бачили всі. Ми зробили відтворення з тими свідками, які знаходилися фактично в момент цього зухвалого злочину. Чітко розуміли, що саме ця особа вчинила цей злочин. Тобто, щоб прибрати можливий момент, що ця особа відволікала, а хтось інший вчинив цей постріл. За допомогою відповідних аналітичних програм були збіги, було відпрацьовано величезний масив людей", – розповів Клименко.

Довелося перевірити 80 громадян, схожих на вбивцю. "Кожного перевіряли паралельно за місцем проживання, місцем навчання, перебування за цей період", – пояснив міністр внутрішніх справ.

Слідчі опрацювали величезний обсяг відео з камер спостереження: і "Безпечної Львівщини", і приватних. Завдяки цьому вдалося встановити конкретну особу.

Що зняли камери відеоспостереження

Зінченко готувався до вбивства, проте засвітився на камерах практично на кожному етапі злочину.

Правоохоронці мають запис, який показує його прибуття на Головний залізничний вокзал Львова 9 липня. Що стосується місць проживання в місті, то є інтернет-дані підтверджень бронювання, квитанції, свідчення ріелторів і відео, записані у під'їздах будинків.

Після приїзду хлопець забрав посилку на "Новій пошті", яку перед цим сам відправив із Дніпра. Він приїхав без речей. Окрім іншого, у посилці були трекінгові окуляри й панама Patagonia для маскування, сумка, де, на думку слідства, зберігалася зброя, накладна борода.

На етапі підготовки відеокамери зафіксували, як Зінченко під час своїх розвідок перевдягався для маскування.

Безпосередньо моменту пострілу камера не захопила, але зафіксувала підхід підозрюваного до місця злочину за півхвилини до вбивства.

"Після цього він підійшов до пані Фаріон, яка перебувала в очікуванні таксі з валізою та невеликою дамською сумочкою. Він близько підійшов, не більше 2 метрів", – повідомив очільник МВС.

За попередньою версією, хлопець використав перероблений стартовий пістолет і спортивну, а не бойову кулю. Гільзу вже знайшли, а саму зброю, станом на ранок 26 липня, поки що ні.

Після пострілу камера зафіксувала, як підозрюваний побіг з місця злочину.

"Наступне відео – це залізничний вокзал через два дні [21 липня]. Він виїжджає зі Львова до Дніпра. Це день парастасу за Іриною", – зазначив голова Нацполіції Іван Виговський.

Наступного ранку підозрюваний прибув до Дніпра, там його теж зняли камери на залізничному вокзалі.

Що стало мотивом і чи є "російський слід"

ЗМІ з'ясували, що затриманий був підписаний у мережі на ультраправі спільноти, а також на сторінки рухів російських неонацистів і націоналістів.

Клименко сказав, що мотив убивства Фаріон – релігійний чи національний. Причиною могла бути громадська/політична діяльність жінки, особиста ворожість зловмисника до неї. Версія, зв'язана з РФ, також розглядається.

Перший заступник голови СБУ Сергій Андрущенко заявив, що перевіряється причетність 18-річного дніпрянина до неонацистських рухів, центр яких розташований у Росії.

"Ми вивчаємо його зв'язки як на території України, так і за кордоном. Одна з версій – причетність країни агресора до організації злочину", – сказав він.

Коли на допиті у Зінченка запитали, чи здійснював він убивства і чи винен, той відповів: "Буде видно, подивимося". На прохання пояснити свої дії хлопець сказав: "Наступне запитання".

Наступні цілі зловмисника

У телефоні 18-річного затриманого в історії пошуку знайшли прізвища інших політиків і депутатів. Також після вбивства Фаріон, у день, коли він виїжджав із міста (21 липня), Зінченко шукав інформацію про засідання облрад та ін..

Клименко заявив, що злочинець розглядав інші потенційні кандидатури для своєї розправи. Говорити детально міністр відмовився, назвавши лише одне ім'я – Максим Бужанський. Зазначимо, що цього нардепа від партії "Слуга народу" неодноразово звинувачували у проросійських висловлюваннях.

Глава МВС припустив: злочинець обрав Фаріон, тому що вона була найбільш уразливою.

"Я думаю, вона була найбеззахиснішою серед усіх. Ми показали його "пошукову табличку". Я можу вам одне прізвище відкрити. Наступний, кого він дивився, це Макс Бужанський", – сказав Клименко на брифінгові.

Яке покарання загрожує

Спочатку правоохоронці порушили кримінальну справу за статтею про замах. Після смерті Фаріон перекваліфікували за частиною 1 статті 115 Кримінального кодексу України (навмисне вбивство).

За вчинене стрілку загрожує позбавлення волі на строк до 15 років, якщо суд доведе його провину.

Як писав OBOZ.UA:

– Раніше Ігор Клименко повідомляв, що підозрюваний В'ячеслав Зінченко готувався до злочину щонайменше два місяці.

– Дочка Ірини Фаріон Софія Особа заявила, що добиватиметься довічного ув'язнення для вбивці.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader