Марченко дав невтішний прогноз щодо закінчення війни та допомоги Заходу
Марченко дав невтішний прогноз щодо закінчення війни та допомоги Заходу

Марченко дав невтішний прогноз щодо закінчення війни та допомоги Заходу

Україна спільно з МВФ оцінює додаткові фінансові потреби на 2025 рік у розмірі 12-15 млрд. доларів від партнерів через тривалість війни.

Міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв'ю РБК-Україна пояснив, що попередні прогнози після закінчення активної фази війни до середини 2024 року не справдилися.

"Зараз ми постійно обговорюємо з нашими партнерами, що нам потрібне додаткове фінансове запевнення, тому що війна триватиме у 2025 році і нам потрібно мати буфер", - сказав він.

Сергій Марченко
Хвиля, скриншот

Марченко додав, що ці оцінки узгоджені з МВФ та відображають потенційні додаткові потреби понад поточну програму. Міністр також наголосив, що важливим залишається і внесок самої України у вирішення фінансових проблем.

Він вважає, що підвищення податків сприймається як сигнал партнерам про готовність країни до складних рішень. Це має продемонструвати, що Україна робить власний внесок у подолання дефіциту бюджету.

"Ми виходимо до партнерів і говоримо: є дефіцит у 500 млрд гривень і є рішення як його перекрити. Але ми також чекаємо, що на 2025 рік ви нам дасте достатні фінансові запевнення, щоб ми могли профінансувати бюджет", - сказав глава Мінфіну. .

Бюджет України
Бюджет України

Марченко наголосив, що уряд працює над збалансуванням бюджету наступного року, але для цього потрібні додаткові гарантії фінансування від міжнародних партнерів. Наразі, згідно з програмою МВФ, цих гарантій недостатньо для надання збалансованого бюджету до Верховної Ради.

Теги за темою
Мінфін
Джерело матеріала
loader
loader