В Україні скасували відключення світла: названо найкращий час гладити та заварювати чай
В Україні скасували відключення світла: названо найкращий час гладити та заварювати чай

В Україні скасували відключення світла: названо найкращий час гладити та заварювати чай

Аби підтримати енергосистему країни, українцям слід користуватися потужними електроприладами тільки у денні години. Це дозволить максимально відкласти необхідність знову застосовувати відключення електроенергії.

З таким закликом до населення звернулися в "Укренерго". У компанії нагадали, що в ранкові та вечірні години доби споживається більше електроенергії, тому це створює найбільше навантаження.

"Найкраща ситуація в українській енергосистемі зараз у денні години – з 11:00 до 15:00. Це час, коли на додачу до інших потужностей ефективно працюють сонячні електростанції", – пояснили у держкомпанії.

В "Укренерго" нагадали, що ощадливе споживання в ранкові та вечірні години дозволить збалансувати енергосистему та обійтися без запровадження графіків відключень. Саме тому варто перенести на 11-15 години користування потужними електроприладами, зокрема:

  • прасками;
  • пральними машинами;
  • електрочайниками;
  • електроплитами.

"Перенесення максимального споживання на денні години дозволить зменшити навантаження на енергосистему. А отже – максимально продовжить період без застосування вимушених відключень", – додали в "Укренерго".

Але ця рекомендація діє лише для ситуації, що склалася зараз. У майбутньому ситуація в енергосистемі може змінюватися залежно від наслідків подальших російських атак та погодних умов, застерегли у компанії.

Відключення світла повернуться: коли чекати

30 липня стало першим днем цього місяця без відключень електроенергії. Причиною покращення ситуації стали вихід з ремонту двох блоків на атомних станціях та зниження споживання через похолодання.

В "Укренерго" підрахували: за умов відсутності масованих атак, дні без відключень ймовірні впродовж серпня-жовтня. Водночас і в цей період не виключаються обмеження споживання світла в вечірні години.

Вже з середини осені ситуація почне змінюватися. За словами експертів, реальна обстановка з відключеннями буде залежати як від наявності чи відсутності нових успішних атак РФ на енергетику, так і від погодних умов.

А взимку ситуація зі світлом значно погіршиться, впевнені експерти. Може повторитись сценарій більшої частини липня, коли відключення тривали по 7 годин, а час зі світлом обмежувався 4-6 годинами на добу.

Зокрема, директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко вважає, що відключень світла стане значно менше від серпня до жовтня. Проте вже після листопада тривалість обмежень може бути на рівні липня через низькі температури.

Як повідомляв OBOZ.UA, з 1 серпня 2024 року українцям автоматично перерахують субсидії на неопалювальний сезон у зв'язку з підвищенням тарифів на електроенергію. Окремі категорії громадян мають звернутися до Пенсійного фонду з новою заявою та декларацією про доходи для отримання субсидії.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader