Booking в Іспанії покарали на сотні мільйонів євро за монополію на ринку
Booking в Іспанії покарали на сотні мільйонів євро за монополію на ринку

Booking в Іспанії покарали на сотні мільйонів євро за монополію на ринку

Сервіс оренди житла для туристів Booking уже давно критикують за те, що він зловживає своїм становищем і часто поводиться, як монополіст. Цього тижня компанії присудили рекордний штраф за це.

Згідно з рішенням Національної комісії з ринків та конкуренції (CNMC) Іспанії, Booking змушений буде виплатити 413,24 млн євро за те, що займав монопольне становище на ринку протягом останніх 5 років. Про це йдеться на офіційному сайті комісії. Це найбільший штраф, будь-коли накладений владою Іспанії за порушення антимонопольного законодавства.

Фахівці комісії встановили, що бронювання через сервіс за цей період часу займало від 70% до 90% всього ринку. І це негативно позначилось на іспанських готелях. До того ж принесло збитки іншим агентствам, які допомагають забронювати туристам житло, і конкурують з платформою-гігантом.

Претензії у CNMC викликало те, що монопольне становище Booking спонукало готелі Іспанії розміщувати свої пропозиції виключно на цьому майданчику. Це блокувало роботу конкурентів платформи, не давало вивести на ринок інші сервіси і розширити його. І це при тому, що Іспанія є другою за відвідуваністю країною у світі після Франції і надає справді багато туристичних послуг.

Відомству також стало відомо про два факти зловживання своїм становищем з боку Booking, які були зафіксовані з 1 січня 2019 році. Платформа нав’язала іспанським готелям, які користувались її послугами, несправедливі комерційні умови. Зокрема об’єктам не дозволити розмістити пропозиції про здачу номерів на власних сайтах дешевше, ніж у системі Booking. При цьому компанія залишала за собою право в односторонньому порядку знижувати ціни, які готелі пропонують через сервіс.

Також у CNMC звернули увагу на відсутність прозорості в кількох програмах сервісу, які дозволяють готелям покращити своє місце у рейтингу в обмін на вищу комісію або знижки клієнтам на найбільш продаваний чи найдешевший номер.

Сервіс Booking був заснований у 1996 році в Нідерландах. Він пропонує власникам готелів та приватного житла змогу розміщати свої пропозиції для туристів і здійснює онлайн-бронювання.

Раніше OBOZ.UA розповідав про європейську столицю, яка пропонує своїм гостям безкоштовні туристичні послуги за свідому поведінку у місті.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader
loader