Пенсії в Україні різко змінилися: хто і скільки тепер отримує
Пенсії в Україні різко змінилися: хто і скільки тепер отримує

Пенсії в Україні різко змінилися: хто і скільки тепер отримує

Зростання середньої пенсії за останні роки дає змогу компенсувати зростання інфляції.

В Україні перерахували пенсії: тепер середній розмір виплат становить 5816 грн. Збільшення середньої пенсії за останні роки дає змогу компенсувати зростання інфляції, тоді як підвищення мінімальної пенсії все ще недостатньо для підтримки рівня доходу українців. Про це йдеться в матеріалі видання "OBOZ.UA".

Зростання пенсій становило 45,7%, тоді як кумулятивний рівень інфляції за цей період сягнув 35,5%. Таким чином, збільшення середньої пенсії має компенсувати подорожчання товарів і послуг.

Однак мінімальна пенсія з січня 2022 року збільшилася з 1934 до 2361 грн, що становить лише 22%. Таким чином, індексація мінімальної пенсії не змогла навіть компенсувати інфляцію, і ті, хто отримує мінімальну виплату, постраждали найбільше.

Традиційно найвища середня пенсія виплачується суддями. На початку 2022 року служителі Феміди у відставці отримували в середньому 90 822 грн, а зараз — 105 604 грн. Судді визнали обмеження своїх виплат незаконним і практично єдині отримують необмежену пенсію за особливим законом.

Нагадаємо, ПФУ може зменшити розмір виплат на 20% особі, яка не повідомила фонд про працевлаштування. Адже цей факт впливає на розмір пенсії.

Раніше повідомлялося, що у 2025 році планують збільшити мінімальну пенсію на 229 гривень до 2590. Тоді як максимальна пенсія зросте на 2,2 тисячі гривень до 25,9 тисячі.

Теги за темою
пенсії
Джерело матеріала
loader
loader