Пожежі на трансформаторах: експерти пояснили, як безпечно вмикати електроприлади
Пожежі на трансформаторах: експерти пояснили, як безпечно вмикати електроприлади

Пожежі на трансформаторах: експерти пояснили, як безпечно вмикати електроприлади

У Києві сталося кілька інцидентів із загорянням трансформаторів у житлових комплексах. Експерти пов'язують це із масовим одночасним включенням енергоємних пристроїв після відновлення електропостачання під час віялових відключень.

Про це йдеться у матеріалі "Фокусу".

Олег Попенко, голова Спілки споживачів комунальних послуг пояснює ситуацію тим, що більшості київських трансформаторів понад 30 років. За цей час їх не змінювали та не модернізували, а тому вони застаріли та не можуть витримувати сучасних навантажень. Більше того, кількість абонентів кожного трансформатора перевищує норму у 3-4 рази.

Олександр Телятников, співробітник інтернет-провайдера NetAssist, докладніше розкрив причину проблеми, зазначивши, що у багатьох мешканців у квартирах знаходяться енергоємні пристрої типу бойлерів, кондиціонерів та зарядних станцій.

"Коли включають світло і велика кількість людей включають у мережу всю цю техніку одночасно, вона починає споживати надмірно енергії. У результаті трансформатор не витримує перенапруги", - розповів він на своїй сторінці у Фейсбуці.

Для запобігання подібним ситуаціям Телятников пропонує ряд рекомендацій:

  • Встановити реле напруги із затримкою пуску на кілька хвилин і нижньою межею 210 В на електроживлення бойлерів, кондиціонерів та зарядних станцій.
  • Налаштувати різний час увімкнення для різних пристроїв. Тобто з інтервалом у пару хвилин варто включати такі прилади, як кондиціонер, бойлер, а потім уже зарядна станція.
  • Правильно настроїти зарядні станції. При цьому важливо не виставляти струм заряджання пристрою на максимум.
  • Розглянути можливість переходу альтернативні джерела енергії. Телятников згадує про сонячні панелі.

    Пожежі на трансформаторах: експерти пояснили, як безпечно вмикати електроприлади - Фото 1

Однак в інтерв'ю УНН Попенко розповів, чому у багатоповерхівках таке обладнання не потрібне. Він зазначив, що закріпити на балконі або фасаді будинку панелі не вийде, адже при сильному вітрі може просто зірвати. Крім того, встановлення може бути порушення благоустрою.

Раніше ми повідомляли, що в Україні набули чинності нові правила імпорту генераторів, зарядних станцій, сонячних панелей та РЕБ.

Джерело матеріала
loader
loader