Зменшилося число латвійців, які підтримують перемогу України над Росією
Зменшилося число латвійців, які підтримують перемогу України над Росією

Зменшилося число латвійців, які підтримують перемогу України над Росією

Підтримка жителів Латвії перемоги України над російською агресією знизилася.

Це показує опитування громадської думки, проведене в червні SIA "Rait Custom Research Baltic" на замовлення Державної канцелярії Латвії, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

Результати опитування показують, що, хоча в латвійському суспільстві зберігається висока підтримка перемоги України, спостерігається статистично значуще зниження за кількома показниками.

Більшість – 59% – жителів Латвії у віці від 18 до 75 років вказали в дослідженні, що хочуть, щоб Україна перемогла Росію у війні (відповіді на поставлене запитання "повністю згоден" і "скоріше згоден").

Це статистично значуще зниження порівняно з березнем, коли перемогу України підтримували 64% учасників опитування, вказують автори дослідження.

Половина, або 51%, жителів в опитуванні висловили думку, що підтримуватимуть Україну до її перемоги над Росією, тоді як у березні таку відповідь дали 56,3% жителів.

52% респондентів вважають, що, допомагаючи Україні, Латвія захищається від війни, а в березні такої думки дотримувалися 54%.

Також результати дослідження показують, що підтримка думки про те, що, допомагаючи Україні, Європейський союз захищає себе, також знизилась – у червні так вважали 50% учасників опитування, а в березні – 55%.

Трохи менше половини жителів згодні з тим, що Україна може перемогти у війні проти Росії.

У червні такої думки дотримувалися 47% опитаних, а в березні – 48%.

Також, згідно з дослідженням, без змін залишилася частка жителів, готових терпіти зростання цін заради припинення війни в Україні – у червні такої думки дотримувалися 38% респондентів, а в березні – 39%.

Результати опитування показують, що серед різних джерел інформації про війну в Україні найбільшу довіру викликають латвійські мас-медіа та державні установи, яким у червні та березні довіряли 47% жителів.

Трохи менше довіри викликає інформація західних мас-медіа, якій у червні та березні довіряли 43% учасників опитування.

Одночасно опитування показує, що значно зросла довіра до інформації російських державних мас-медіа про війну в Україні.

Російським медіа в червні довіряли 15% опитаних, а в березні – 8%.

Без суттєвих змін залишається показник частки суспільства, яке втомилося від новин про російську війну в Україні і не хоче нічого про це знати.

У червні таку думку висловили 41% опитаних, у березні – 45%.

Дослідження було проведено в червні цього року, було опитано 1005 респондентів – постійних жителів Латвії віком від 18 до 75 років.

Вартість дослідження становила 3956 євро без урахування податку на додану вартість, і воно було профінансовано з коштів державного бюджету.

Як повідомлялося, 63% латвійців головною проблемою Європейського союзу вважають війну в Україні.

Джерело матеріала
loader
loader