В Україну масово везуть старі авто з-за кордону: топ-3 найпопулярніших моделей
В Україну масово везуть старі авто з-за кордону: топ-3 найпопулярніших моделей

В Україну масово везуть старі авто з-за кордону: топ-3 найпопулярніших моделей

Від початку року в Україну ввезли понад 228 тисяч автомобілів. Переважна частина з них вже тривалий час були у вжитку. Через б/в авто найчастіше покупці обирають Skoda Octavia, а також Volkswagen Golf та Passat.

Загалом за даними Міністерства внутрішніх справ с січня по липень включно до країни імпортували 228 319 автомобілів, що на 14,2% більше, ніж минулоріч (199 980). Серед них 71% – вживані авто, середній вік яких становить 9 років, але 42% з них старші за 10 років, повідомляє Опендатабот.

Статистика імпорту авто до України.

Найбільше нововвезених авто зареєстрували у Києві (13,7%), а також на Львівщині (10,2%) та Одещині (7,4%). А найпопулярнішими серед українців є переважно європейські автомобільні марки:

  • Volkswagen – 25 498 авто, або 11,2%;
  • Renault – 17 479 авто, або 7,7%;
  • Audi – 13 173 авто, або 5,8%;
  • Nissan – 12 575 авто, 5,5%;
  • BMW – 11 109 авто, або 4,9%.
Які автобренди найпопулярніші в Україні

Понад 16% всіх автомобілів, що імпортували у першому півріччі, належать лише до трьох марок. Топ-3 найпопулярніших моделей виглядає так:

  • Skoda Octavia – 5 047 авто;
  • Volkswagen Golf – 4 965;
  • Volkswagen Passat – 4 147.
Де найчастіше реєструють імпортовані авто.

Найбільш запитуваними залишаються бензинові авто — це майже кожен другий ввезений цьогоріч автомобіль. Дизельними були 27,5% нововвезених цьогоріч авто, а електрокари становлять 13,1%, хоча загалом на ринку простежується тенденція до збільшення машин з електродвигунами – за рік їхній імпорт виріс у 1,8 раза.

Податок на вживані авто

Через необхідність закриття бюджетного дефіциту на оборону країни у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про військовий збір у розмірі 15% на нові та вживані автомобілі. Якщо пропозицію приймуть, обсяги імпорту та продажів машин в Україні можуть різко скоротитися, що негативно вплине на авторинок і суміжні сфери.

Наразі імпорт автомобілів вже ускладнений через існуючі податки та збори, включаючи мито, акциз, ПДВ та інші супровідні платежі. Додавання нового збору може уповільнити сегмент імпорту легковиків з пробігом.

Сегмент електромобілів також може зазнати серйозних втрат. Зараз, через графіки подачі електроенергії, знайти покупців на електромобілі стає все важче. Додавання 15% до їхньої вартості зробить імпорт електромобілів економічно невигідним, що може призвести до повного переходу цього сегменту на внутрішній вторинний ринок без поповнення.

Як вже повідомляв OBOZ.UA, запровадження 15% військового збору під час першої реєстрації автомобілів може збільшити витрати покупців на 180-280 тисяч гривень. Це, за прогнозами експертів, призведе до зниження продажів нових авто на 30-50%.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader