Не заплатив за світло — прощавай майно: які речі можуть забрати за борги
Не заплатив за світло — прощавай майно: які речі можуть забрати за борги

Не заплатив за світло — прощавай майно: які речі можуть забрати за борги

В Україні зростають борги за комунальні послуги, що стає серйозною проблемою для комунальних підприємств. У Києві за тепло та гарячу воду компанії "Київтеплоенерго" заборгували 6,5 млрд грн. Ця сума продовжує збільшуватися, причому найбільшими боржниками часто є власники великих і дорогих квартир, які можуть собі дозволити сплачувати рахунки.

Водночас пенсіонери, які мають скромні доходи, регулярно виконують свої платіжні зобов'язання. Одним із прикладів є будинок на бульварі Лесі Українки, де 90% квартир мають заборгованість за опалення, яка на 1 липня 2024 року склала 1,6 млн грн.

Борги за комуналку
Борги за комуналку

Це елітна багатоповерхівка, де вартість квартир сягає до 460 тисяч доларів. У числі боржників — власниця двох квартир, яка не живе в них і не платить за комунальні послуги, але виставила житло на продаж за завищеною ціною. Жінка заявила, що була змушена виїхати до Німеччини через високі витрати на утримання будинку в Києві.

"Київтеплоенерго" подає до суду на боржників, як, наприклад, на мешканку Святошинського району Світлану, яка не платила за опалення та гарячу воду 10 років. Суд зобов'язав її виплатити борг, але Світлана поки не виконала це рішення. На її пенсію наклали обмеження — можуть відраховувати не більше 20% щомісяця.

фото: Київенерго / Фейсбук
фото: Київенерго / Фейсбук

За даними "Київтеплоенерго", в столиці близько 160 тисяч особових рахунків мають значну заборгованість, і майже 10% абонентів не заплатили за минулий опалювальний сезон 2023/2024 року. Загальна заборгованість цих рахунків становить близько 4,5 млрд грн.

З хронічними боржниками борються через штрафи. Постанова Кабміну №1405 скасувала мораторій на штрафи, примушуючи сплачувати пеню за прострочення. Якщо борги не сплачуються, виконавча служба може конфіскувати і продати майно боржника на аукціоні.

Несплата за комунальні послуги загрожує стабільності підприємств, ускладнюючи підготовку до опалювального сезону та ремонтні роботи, що підриває роботу комунальних систем.

Вам буде цікаво дізнатися "Рано чи пізно тарифи піднімуться": хто може попрощатися з водою і теплом

Джерело матеріала
loader
loader