Іран створив ЗРК Arman для перехоплення сучасних винищувачів США та Ізраїлю
Іран створив ЗРК Arman для перехоплення сучасних винищувачів США та Ізраїлю

Іран створив ЗРК Arman для перехоплення сучасних винищувачів США та Ізраїлю

Зенітний комплекс оснащений ракетами сімейства Sayyad, а саме модифікацією Sayyad-3F з вертикальним запуском. Іранські військові стверджують, що дальність перехоплення ЗРК досягає 160 км.

Іран розробив новий протиракетний комплекс останнього покоління під назвою Arman. Згідно з технічними характеристиками, опублікованими іранською оборонною промисловістю, цей ЗРК нібито здатний виявляти й перехоплювати широкий спектр повітряних загроз, включно із сучасними ізраїльськими та американськими системами озброєння і винищувачами. Докладніше про іранську розробку написали 4 серпня оглядачі Army Recognition.

Комплекс Arman призначений для виявлення і перехоплення широкого спектра повітряних загроз, включно з балістичними ракетами малої дальності, протирадіаційними ракетами, крилатими ракетами, керованими авіабомбами, гелікоптерами та безпілотниками, а також різними винищувачами.

Завдяки передовій радіолокаційній технології, система забезпечує 360-градусне покриття без сліпих зон, що дає їй змогу одночасно ідентифікувати та вражати кілька цілей. Час реакції на виявлені загрози становить менш ніж 20 секунд, а розгортання комплексу займає всього 3 хвилини.

Arman було вперше представлено 17 лютого 2024 року. Це система ПРО середньої дальності, що працює по цілях на великій висоті. Одна пускова установка несе три зенітні керовані ракети сімейства Sayyad, а саме — модифікацію Sayyad-3F з вертикальним запуском.

Фото: IRNA

Основні технічні характеристики комплексу Arman:

  • конфігурація пускової установки — пускова установка з трьома ракетами;
  • максимальна дальність ураження — 120 км;
  • максимальна висота ураження: — 27 км;
  • виявлення цілей — до 24 цілей у радіусі 180–200 км;
  • дальність перехоплення — до 160 кілометрів;
  • одночасне ураження цілей — до 6 різних загроз;
  • ракети — Sayyad-3F.

Отже, Іран прагне підвищити свій військовий потенціал шляхом власних інновацій, зміцнюючи національну оборонну інфраструктуру проти сучасних повітряних атак. Розроблення системи також відображає стратегічну орієнтацію Ірану на самодостатність і технологічну незалежність в умовах міжнародних санкцій і геополітичної напруженості.

"Загалом, система ППО Arman являє собою значне досягнення у військовому потенціалі Ірану, поєднуючи в собі швидке реагування, всебічне покриття і передові ракетні технології для ефективної протидії сучасним повітряним загрозам", — підсумували оглядачі.

Важливо В Ірані анонсували "цікаві та надзвичайні події" за кілька годин

Нагадаємо, Сполучені Штати готуються направити додаткові бойові літаки на Близький Схід у відповідь на погрози з боку Ірану та його союзників атакувати Ізраїль найближчими днями. Як повідомили в The New York Times, американці вживають "необхідних заходів" для підвищення боєготовності та захисту військ і союзників від будь-яких загроз з боку Ірану та його проксі.

Теги за темою
Зброя
Джерело матеріала
loader