Україна використовуватиме всі методи: у МЗС відповіли на розрив дипломатичних відносин Малі
Україна використовуватиме всі методи: у МЗС відповіли на розрив дипломатичних відносин Малі

Україна використовуватиме всі методи: у МЗС відповіли на розрив дипломатичних відносин Малі

Дипломати заявили, що саме Росія руйнує архітектуру міжнародної безпеки, а також порушує Статут ООН, який також гарантує право країн Африки на вільне майбутнє.

У МЗС України відреагували на розрив дипломатичних відносин Малі. Повідомлення з'явилося на сайті відомства.

Українські дипломати назвали рішення Перехідного уряду Республіки Малі поспішним і недалекоглядним. У МЗС нагадали, що Україна є жертвою агресії з боку Росії, а тому намагається відновити справедливість і повагу до міжнародного права.

У міністерстві зазначили, що Україна дотримується норм міжнародного права, включно з непорушністю суверенітету і територіальної цілісності інших країн. Київ рішуче відкидає звинувачення в нібито "підтримці Україною міжнародного тероризму".

Важливо Повстанці-туареги в Малі заявили, що в липні вбили понад 80 росіян із ПВК "Вагнер"

У МЗС заявили, що саме Україна у ХХ столітті, будучи одним із засновників ООН, активно підтримувала право народів Африки на незалежність і деколонізацію, зокрема й Республіки Малі.

За словами дипломатів, Росія руйнує архітектуру міжнародної безпеки, а також порушує Статут ООН, який також гарантує право країн Африки на вільне майбутнє.

Крім того, як сказано в повідомленні, Україна відома в Африці як важливий контрибутор із забезпечення регіональної безпеки. Так, її контингент "блакитних шоломів" зробив значний внесок у реалізацію цілої низки операцій з підтримання миру під егідою ООН, зокрема з 2019 по 2022 роки безпосередньо в Малі.

"Прикро, що Перехідний уряд Республіки Малі ухвалив рішення про розрив дипломатичних відносин з Україною, не провівши ретельного вивчення фактів і обставин інциденту на півночі Малі, а також не надавши жодних доказів причетності України до цієї події", — йдеться в повідомленні.

У МЗС заявили, що в цій ситуації ігнорують те, що підконтрольні Росії військові структури, такі як ПВК "Вагнер", використовують терористичні методи і причетні до численних злочинів, убивств цивільного населення і жорстокого поводження з військовополоненими.

"Україна залишає за собою право вжити всіх необхідних заходів політико-дипломатичного реагування у відповідь на недружні дії Перехідного уряду Республіки Малі", — заявили в МЗС.

Нагадаємо, 5 серпня стало відомо, що Малі розриває дипвідносини з Україною через допомогу туарегам і розгром ПВК "Вагнер". На думку Перехідного уряду африканської країни, дії України порушують суверенітет Малі та виходять за рамки іноземного втручання.

Теги за темою
Україна війна МЗС України
Джерело матеріала
loader
loader