Експорт української свинини перевищує імпорт другий місяць поспіль
Експорт української свинини перевищує імпорт другий місяць поспіль

Експорт української свинини перевищує імпорт другий місяць поспіль

Експорт свинини перевищує імпорт другий місяць поспіль, відзначають в аналітичному відділі Асоціації "Свинарі України" з посиланням на попередні дані митної статистики ДМСУ.

"Упродовж липня до України завезли майже 150 т свинини, що на 23,5% менше ніж місяцем раніше. Разом із тим, обсяги експорту свинини за другий місяць літа склали понад 400 т, перевищивши червневий показник більш ніж на 36%. При цьому сумарні показники зовнішніх поставок та надходжень поступово зближуються: імпорт свинини за 7 місяців року склав 1,78 тис. т, тоді як експорт становить 1,64 тис. т, а у валютному вираженні розбіжність не перевищує 10% чи 0,4 млн дол. США", - повідомили в Асоціації.

Причиною відносної паритетності торгових потоків є цінова ситуація на українському ринку свинини, роз’яснюють аналітики АСУ:

"Хоча у липні середня ціна закупівлі свинини незначно перевищила червневий показник, загалом котирування залишаються на досить низькому рівні. Це, з одного боку, формує органічний вхідний бар’єр для імпорту та слугує причиною зниження середньої митної вартості імпортованої продукції, яка "просідала" на 30 центів/кг упродовж останніх двох місяців, опустившись у липні нижче дводоларової позначки. З іншого, це підтримує конкурентоспроможність української свинини на зовнішніх ринках. При цьому, середня митна вартість експортованого протягом 7-ми місяців 2024-го кілограма свинини поступається митній вартості завезеної з-за кордону м’ясної сировини — 2,45 дол. США проти 2,5 дол. США відповідно".

Щодо географії зовнішньої торгівлі свининою, то основним зовнішнім ринком збуту для української свинини залишається ОАЕ (85,7% сукупного експорту за період), а постачальниками свинини є країни ЄС (37,8%) та Канада (62,2%).

Джерело матеріала
loader
loader