"Жест солідарності з Росією": в МЗС відреагували на розрив владою Нігера дипломатичних відносин з Україною
"Жест солідарності з Росією": в МЗС відреагували на розрив владою Нігера дипломатичних відносин з Україною

"Жест солідарності з Росією": в МЗС відреагували на розрив владою Нігера дипломатичних відносин з Україною

Українське Міністерство закордонних справ відреагувало на рішення влади Республіки Нігер розірвати дипломатичні відносини з Україною. Там наголосили, що звинувачення, висунуті проти України у зв’язку з цим рішенням, є безпідставними і не відповідають дійсності, а саме рішення є жестом солідарності з Росією.

Про це йдеться в заяві МЗС. "В Україні взяли до уваги рішення влади Республіки Нігер від 6 серпня 2024 року розірвати дипломатичні відносини з Україною. Наведені у заяві представника уряду цієї країни звинувачення на адресу України не витримують жодної критики, є безпідставними та такими, що не відповідають дійсності", – йдеться в повідомленні.

МЗС рішуче відкидає всі звинувачення в нібито підтримці міжнародного тероризму та порушенні Статуту ООН і міжнародного права. Міністерство зазначає, що рішення Нігеру є жестом "солідарності" з Російською Федерацією, яка вже понад два роки веде неспровоковану агресивну війну проти України, застосовує терор та скоює численні воєнні злочини. Росія також дестабілізує міжнародну безпекову ситуацію та поширює хаос у різних регіонах, включаючи Африканський континент.

"Прикро, що влада Нігеру прийняла рішення про розірвання дипломатичних відносин з Україною, не провівши жодних розслідувань інциденту в Малі та не надавши жодних доказів, які б стосувалися причин такого кроку", – зазначили у відомстві.

Незважаючи на це, Україна залишається налаштованою на подальший розвиток взаємовигідних стосунків з усіма африканськими державами. Основними принципами у відносинах залишаються рівність, невтручання у внутрішні справи, повага до суверенітету та територіальної цілісності країн, а також дотримання міжнародного права і принципів Статуту ООН.

Ніґер 6 серпня заявив про розрив дипвідносин з Україною. Це відбулося через два дні після того, як у Малі зробили аналогічний крок.

Нагадаємо: Ніґер і Малі перебувають під управлінням військових урядів, які прийшли до влади внаслідок нещодавніх переворотів. Нинішня влада двох країн розірвала угоди про оборону з Францією та звернулася за військовою допомогою до Росії.

Причиною цих подій стали успішні бойові дії повстанців-туарегів, які розгромили колону малійських військових і російських найманців ППК "Вагнер" на кордоні з Алжиром.

У МЗС України у відповідь наголосили, що наша держава "беззастережно дотримується норм міжнародного права" і "рішуче відкидає звинувачення перехідного уряду Малі".

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader