Дослідники CAR з'ясували, коли була виготовлена ракета Х-101, якою РФ вразила "Охматдит"
Дослідники CAR з'ясували, коли була виготовлена ракета Х-101, якою РФ вразила "Охматдит"

Дослідники CAR з'ясували, коли була виготовлена ракета Х-101, якою РФ вразила "Охматдит"

Дослідники CAR виявили, що російська ракета була виготовлена всього за кілька тижнів, а можливо, і за кілька днів до удару по дитячій лікарні в Києві.

Ракета Х-101, якою російські окупанти завдали Удару по найбільшій дитячій лікарні України "Охматдит" 8 липня 2024 року, була виготовлена незадовго до атаки — за 3 місяці або всього вісім днів. Про це заявили дослідники Conflict Armament Research (CAR).

"Аналіз CAR, заснований на фізичному дослідженні слідів на залишках, показує, що ракета, яка влучила в лікарню Охматдит, була випущена щонайбільше за три місяці до атаки — і, можливо, за вісім днів до цього", — йдеться у повідомленні.

Такий короткий проміжок часу між виробництвом і використанням ракет Х-101 — частина тенденції, яку дослідники вперше помітили у грудні 2022 року.

Слідчі CAR аналізували частину ракетного двигуна (включно з двигуном) і хвостову частину ракети Х-101.

Частини ракети, які аналізували слідчі CAR
Фото: скриншот

На хвостовій частині ракети виявили частини 13-значного виробничого номера (31526379XXXXX). Цей формат відповідає маркуванню, яке вже виявляли на 11 інших російських ракетах Х-101, які Росія випустила по Україні після початку повномасштабної війни.

Частина виробничого номера на залишках ракети Х-101
Фото: скриншот

CAR приховав останні п’ять цифр, які б однозначно ідентифікували ракету.

Частини серійного номера ракети Х-101, вилученої після нападу.
Фото: скриншот

За даними дослідників, перші три цифри (315) виробничого номера є загальними для всіх російських ракет Х-101, як і наступні три цифри (263). У CAR заявили, що володіють інформацією про два варіанти останнього маркування, але задокументував "263" на всіх нещодавно виготовлених ракетах.

Цифри "7" і "9" вказують на те, що ракета була виготовлена ​​в другому кварталі 2024 року (між 1 квітня і 30 червня 2024 року). З огляду на те, що удар по дитячій лікарні стався 8 липня, це відкриття підтверджує, що ракету було виготовлено всього за кілька тижнів або, можливо, днів до атаки.

Керована зброя Х-101 має 13-значний код виробництва, з якого слідчі ЦАР зробили висновок про дату виробництва.

Зазначається, що 30 липня 2024 року слідчі CAR задокументували залишки ракети, яка влучила в лікарню в Києві. Аналітики ідентифікували ракету як російську керовану зброю класу "повітря-поверхня" Х-101. Оцінка CAR підтверджує заяви, зроблені іншими дослідницькими організаціями на основі аналізу відео атаки. Модель останнього покоління російської крилатої ракети Х-101 надійшла на озброєння у 2013 році.

Що відомо про обстріл лікарні "Охматдит"

Зазначимо, ЗС РФ вдарила по дитячій лікарні "Охматдит" вдень 8 липня. Російські ракети поцілили по двох корпусах, всередині яких були хворі діти, їхні матері, лікарі, медичний персонал. Того ж дня ворог поцілив по ще двох лікарнях у центрі Києва та по об'єктах у Кривому Розі та Дніпрі. В підсумку росіяни убили понад 30 українців, ще 200 дістали поранення. На місці влучання правоохоронні органи відшукали уламки, які довели, що по Україні запустили саме ракети Х-101.

Військовий оглядач Денис Попович розповів, що ЗС РФ запустили по "Охматдиту" модернізовану ракету. Він також пояснив, які особливості цієї зброї спричинили такі важкі наслідки.

Теги за темою
Росія лікарня ракета
Джерело матеріала
loader
loader