Несподіваний поворот. Понад 37,5 млн років тому кобри з'явилися на Землі, але не там, де всі думали
Несподіваний поворот. Понад 37,5 млн років тому кобри з'явилися на Землі, але не там, де всі думали

Несподіваний поворот. Понад 37,5 млн років тому кобри з'явилися на Землі, але не там, де всі думали

Раніше вважалося, що історія цих змій бере свій початок в Африці, проте тепер учені вважають, що помилялися весь цей час.

За свої понад 4,5 мільярда років Земля встигла стати домівкою для неймовірної кількості живих істот: деякі з них давно вимерли, а інші процвітають досі. Вчені використовують стародавні скам'янілості, щоб простежити, де з'явився той чи інший вид і яким був його еволюційний шлях. Але, часом, трапляються помилки, пише Live Science.

Раніше вважалося, що надсімейство Elapoidea, що включає кобр, коралових змій і мамб, виникло в Африці. На це вказували викопні рештки змії-файла, знайдені в Танзанії та датовані епохою олігоцену, 33,9-23 мільйони років тому. Фактично ці скам'янілості були найдавнішим родичем цієї групи.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Але в новому дослідженні, команда з Університету Канзасу провела генетичний аналіз скам'янілостей з інших регіонів і виявила, що змії зі спорідненої надродини Colubroidea, насправді походять з Азії. За словами провідного автора дослідження, еволюційного біолога і наукового співробітника Університету в Канзасі Джеффрі Вайнелла, причина плутанини, ймовірно, полягала у відсутності розуміння того, як різні види пов'язані один з одним.

Команда зазначає, що раніше вчені ніколи не збирали генетичні дані щодо цієї групи воєдино. У результаті Вайнелл з командою вирішили виправити це упущення. У своїй роботі вони проаналізували 3 128 локацій у геномах 65 видів Elapoidea — їм вдалося розшифрувати, як усі вони пов'язані між собою. Вони також включили додаткові дані по 434 інших видах, деякі з яких вже були зібрані в генетичних базах даних, а деякі вони самі відібрали. Потім ці види були нанесені на карту, щоб відобразити їхнє історичне географічне поширення.

Результати показують, що найбільш ранні предки Elapoidea еволюціонували в Азії між 28,94 і 45,92 мільйона років тому, а Colubroidea з'явилися приблизно 31,13-48,81 мільйона років тому. Припускається, що стародавні азійські предки змій можуть не фігурувати у викопному літописі через відсутність умов, у яких вони еволюціонували. Простими словами, тропічна Азія — не найкраще місце для збереження останків через клімат.

Ці змії покинули Азію і перебралися до Африки, щонайраніше, 37,5 млн років тому, і 24,4 року тому, а потім їхні нащадки кількома хвилями розселилися Європою, Австралією та Америкою. Зараз їх налічується 700 видів на кожному континенті, крім Антарктиди й багатьох островів. Цікаво, що нащадками цих ранніх змій насправді були колонізовані навіть моря.

Учені все ще не можуть точно сказати, як змії потрапили з одного континенту на інший, але підозрюють, що вони могли переміщатися різними шляхами =- сухопутними мостами, а також вузькими морськими протоками.

Раніше Фокус писав про те, що вчені вважають, що насправді змії чують набагато більше, ніж ми думали.

Теги за темою
дослідження вчені
Джерело матеріала
loader
loader