Чому в СРСР так ненавиділи США? Блогер пояснив, як "совєти" знайшли собі заокеанського ворога
Чому в СРСР так ненавиділи США? Блогер пояснив, як "совєти" знайшли собі заокеанського ворога

Чому в СРСР так ненавиділи США? Блогер пояснив, як "совєти" знайшли собі заокеанського ворога

Якщо поцікавитися життям сучасної Росії, то безумовно можна почути тези про "загниваючий Захід", "американський вплив" тощо. Таку ненависть до США країна-терористка унаслідувала від СРСР.

Відраза до усього вільного та якісного була вбудована в ідеологію комунізму. Детальніше про те, чому радянська влада та суспільство вирішили демонізувати принципи демократії, розповідає білоруський дослідник союзу Максим Мирович.

Коріння ненависті

В Америці завжди цінувалися людські права та свободи. Влада там виконувала лише функцію безпеки та контролю за дотриманням законів, тому ця країна була реальним та ефективним прикладом держави-федерації. Порівняно з цим СРСР мав неймовірно убогий та карикатурний вигляд.

Протягом усієї своєї історії Радянський Союз намагався справляти враження ідеальної держави, навіть якщо в реальності це було далеко від правди. Тому демократичне суспільство, побудоване на кардинально інших принципах, де також живе чимало народів, становило неабияку загрозу для пропаганди СРСР. Це і стало головною причиною тотальної ненависті влади совку до США.

Крім того, Американці займали чітку позицію на світовій арені та відверто заявляли, що не полюбляють брехунів, тиранів та узурпаторів. Совєти справедливо приймали це на свій рахунок та починали активно озброюватися.

Чому в СРСР так ненавиділи США? Блогер пояснив, як "совєти" знайшли собі заокеанського ворога

Пропаганда ненависті до США

В СРСР доступ до інформації був обмежений, тому люди не могли об’єктивно подивитися на світ та змушені були вірити в пропаганду, якою їх обробляла влада. Ненависть до Америки в суспільстві прищеплювалася з самого дитинства та маскувалася під патріотизм. У дитячих садках і школах дітям розповідали про те, як погано і бідно живуть люди в США і про те, наскільки сильно там ненавидять чорношкірих.

Також існували численні віршики та історії, які переконували молоде покоління в тому, що союз – це наймогутніша та найщасливіша країна, на відміну від США, де можна купувати рабів. Показовим було те, що в СРСР водночас досі існували концтабори ГУЛАГу, але про це радянські ЗМІ, звісно, мовчали.

Для дорослих людей була своя пропаганда. Наприклад, у журналах і газетах обов'язково була колонка в стилі "а що в них", де розповідали про підступні плани американських імперіалістів про захоплення СРСР. А в численний радянських передачах, на кшталт "Міжнародної панорами", декілька експертів регулярно розповідали про бідне та нещасне життя в США.

Однак при цьому всьому в СРСР ніколи не порівнювали об’єктивні критерії рівня життя, адже вони могли б легко наштовхнути суспільство на правдиві думки. Натомість було заведено вигадувати псевдокатегорії, типу кількості листів прокатної сталі на душу населення, або кількості намолоченого зерна в окремо взятому колгоспі. Зважаючи на ці дивні показники, не рідко пропагандисти робили висновок, що в Америці все погано і вона скоро через це розвалиться.

Раніше OBOZ.UA розповідав, скільки насправді жили люди в СРСР і якою була якість їхнього життя.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader
loader