У Києві представлять виставку «Поезія наших дітей» канадської мисткині Лесі Марущак
У Києві представлять виставку «Поезія наших дітей» канадської мисткині Лесі Марущак

У Києві представлять виставку «Поезія наших дітей» канадської мисткині Лесі Марущак

В Інституті проблем сучасного мистецтва у Києві 15 серпня о 18.00 відкриється виставка канадської мисткині українського походження Лесі Марущак «Поезія наших дітей», присвячена українським дітям, що стали жертвами-свідками насильницького переміщення, викрадення, дискримінації та геноциду в XX столітті та в наші дні.

Про це Укрінформу повідомили організатори виставки.

«Проєкт «Поезія наших дітей» досліджує три злочини, відмінні  у часі й географії. Голодомор 1932–1933 років в Україні, під час якого було знищено щонайменше 4 мільйони українців, постає в діалозі з першою програмою інтернування в Канаді (1914–1920 роки), коли приблизно 9 000 людей, переважно українського походження, було примусово переміщено до таборів. Ці травми резонують із наслідками повномасштабного вторгнення Росії в Україну, яке було розпочате 2022 року, один з яких – це викрадення Росією дітей з окупованих українських територій. Наразі Україні відомо про викрадення 19 546 дітей», – розповіли організатори.

У Києві представлять виставку «Поезія наших дітей» канадської мисткині Лесі Марущак - Фото 1

У центрі виставки «Поезія наших дітей» – 12 дитячих портретів. Їх доповнює інсталяція з текстилю, заснована на принципах повторення й переосмислення. На виставці також будуть представлені дві відео роботи (одна знята в Канаді, а інша – в Україні), які занурюють глядача в контекст колективного болю та трансгенераційної травми.

Потужне символічне значення закладено в перформанс «Ритуальний танець 403». Це молитва за втраченими та викраденими дітьми, за тими, які втратили домівки. Танець складається з двох частин: одна знята в Канаді (створено Лесею Марущак та Мішою Горачек), а інша – в Україні (мистецьке об’єднання «Middle of Nowhere»).

У Києві представлять виставку «Поезія наших дітей» канадської мисткині Лесі Марущак - Фото 2

«Після вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року я вирішила не створювати образів війни, які показують характерні риси травми та сприяють нормалізації насильства. Натомість я зосередилася на зображенні уявної подорожі дітей, які ведуть різні розмови, щоб воскресити втрачених людей. «Поезія наших дітей» – це багатошаровий та колаборативний вираз цього дослідження», – Леся Марущак.

Проєкт втілений за підтримки Українського культурного фонду.

Леся Марущак

Леся Марущак – художниця та кураторка, яка через фотографію, архівні матеріали та інсталяції досліджує історії колонізованих народів та їхні трансформації під впливом геополітичних чинників, а також індивідуальні та колективні культурні наслідки вигнань. Її наративні експозиції зі статичними та динамічними зображеннями та грубими й делікатними скульптурними елементами були представлені у понад 65 музеях, галереях та мистецьких просторах по всьому світу. Найвідоміший її проєкт в Україні присвячений Голодомору 1932–1933 років та має назву «Марія».  

Інститут проблем сучасного мистецтва Національної академії мистецтв України (ІПСМ НАМ України) – єдина науково-дослідна установа в Україні, що здійснює фундаментальні наукові дослідження у галузі всіх видів сучасного мистецтва, практичні і пошукові студії, спрямовані на розвиток професійного сучасного мистецтва й архітектури, впровадження нових мистецьких технологій і практик, розвиток національної культури, підготовку та видання монографій і збірників наукових праць з магістральних напрямів наукової діяльності Інституту.

Нагадаємо, 2021 року у Львівському історичному музеї показали виставку «Марія» художниці Лесі Марущак.

Проєкт «Марія» –  мобільний меморіальний простір, що увічнює пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років. Він демонструвався у дев’яти країнах, книга за мотивами проєкту потрапила до короткого списку Книжкової премії впливового міжнародного фотофестивалю Rencontres d’Arles у Франції (2019) та отримала нагороду за найкращий дизайн на міжнародному фестивалі «Книжковий Арсенал» у Києві (2019).

Фото надані організаторами

Джерело матеріала
loader
loader