"Країна-бензоколонка" не справляється: у Криму зникла популярна марка бензину
"Країна-бензоколонка" не справляється: у Криму зникла популярна марка бензину

"Країна-бензоколонка" не справляється: у Криму зникла популярна марка бензину

У Росії розпочався новий виток бензинової кризи. Ціни на автозаправках оновили рекорди, а в регіонах виник дефіцит палива – зокрема, на багатьох автозаправках тимчасово окупованого Криму зникла популярна марка бензину А-95, а там, де його можна купити, ціни зросли на три рублі за літр.

За даними "Крим.Реалії", з 3 серпня на окупованому півострові ціни на бензин марки А-95 зросли з 64 до 67 рублів за літр. При цьому про погану якість палива заявляють навіть представники окупаційної влади. Великий дефіцит бензину А-95 виник і в Севастополі.

Підконтрольна Росії влада Криму ще 7 серпня повідомляла, що постачання бензину до Криму затрималося через погану погоду і перебої в роботі Керченської переправи. Як стверджують у місцевому відділенні міжнародного руху за деокупацію Криму #LiberateCrimea, ситуація з паливом на півострові з того часу лише погіршилася.

"У Криму ситуація з паливом змінюється у гірший для кримчан бік – ціни зростають, якість погіршується, все частіше на автозаправках просто немає популярної марки А-95. Виходить, що "країна-бензоколонка" не може забезпечувати бензином Крим. Все це результати ефективної роботи ударів ЗСУ на підприємствах паливної промисловості РФ", – кажуть у #LiberateCrimea.

Проблеми з бензином у Росії загострилися на тлі атак українських безпілотників, що почастішали в червні, по нафтопереробних заводах у РФ. У зв'язку з цим у червні бензин АІ-95 подорожчав на біржі майже на 8 тисяч рублів за тонну, або на 22%. Проте виробництво бензину на НПЗ виявилося нижчим від плану уряду на 7%, а нафтові компанії були змушені розпродувати запаси: за першу половину місяця вони скоротилися майже на 30 тис. тонн

Також OBOZ.UA повідомляв, що Федеральна антимонопольна служба (ФАС) закликала заборонити експорт бензину із РФ. У відповідь уряд РФ ввів відповідну заборону у вересні та жовтні 2024 року. Експорт бензину з Росії у липні знизився на 33%, а постачання на внутрішній ринок зросли на 5%.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader