Мама короля Чарльза ІІІ мала конкретні правила під час польотів. Вона брала свою подушку на борт і могла спати навіть після приземлення літака.
Розкрито секрети польотів королеви Єлизавети ІІ на літаках. Про це пише Daily Mail.
Виявилося, що мама короля Чарльза ІІІ пила мартіні перед зустріччю гостей на королівських рейсах, вимагала певний вид м’яти під час зльоту та насолоджувалася маршрутними картами.
Ці звички були виявлені завдяки колекції пам’ятних речей, зібраній стюардесою, яка працювала в British Airways протягом 28 років з 1970 року.
Місцева жителька Бірмінгема Елізабет Еванс служила багатьом відомим особам протягом своєї майже тридцятилітньої кар’єри, серед яких одними з найбільш пам’ятних подорожей є тур королеви та принца Філіпа до Сінгапуру та Малайзії в 1989 році.
Стюардеси, які були тоді на зміні, отримали конкретні інструкції щодо поводження з королівським подружжям.
Спочатку треба було переконатися, що ліжко королеви було правильно застелене, але вона принесе із собою власні подушки та комод.
Зокрема, перед зльотом біля британської монархині та в її роздягальні повинна була стояти миска з мʼятними цукерками.
А якщо королева все ще спить після приземлення, вони повинні не порушувати її сон і залишити її в ліжку.
В іншій записці, знайденій у колекції пам’ятних речей пані Еванс після її смерті, говориться, що гостям, які приєднаються до королеви, повідомлять, о котрій годині подадуть коктейлі, і її величність запитають, яке вино подати до обіду.
"Її Величності подобалося мартіні до прибуття гостей", — говорилося в іншій записці.
Аж у 2020-х роках королева Єлизавета ІІ вирішила припинити пити свій улюблений напій, дізнавшись, що він не корисний для її суглобів. Це сталося у 2021, а через рік вона пішла із життя.
Королівський сомельє Деметрі Волтерс розповів: "Це погано для її суглобів, і вона не може пити занадто багато, коли виконує всі ці королівські зобов’язання — це не та робота, на якій можна пити".
Окрім цього, королева полюбляла джин і вермут Dubonnet перед обідом, келих солодкого німецького вина під час вечері та сухий мартіні перед сном.
Найбільше Єлизавета ІІ любила одну частину джину розвести на дві частини Dubonnet.
Тим часом Чарльз Хансон, власник Hansons Auctioneers, розповів: "Архів Елізабет повертає нас у часи 1970-х, 80-х і 90-х років, коли польоти на Concorde були розкішним привілеєм, яким насолоджувалися заможні авіакомпанії. Знаменитості збиралися користуватися його послугами, і отримання гонорарів було нормою. Обслуговування мало бути першокласним".
Стюардеса Елізабет Еванс високо цінувалась BA, адже вона служила одним із найважливіших людей у світі.
"Візьмемо королівський рейс British Airways 1989 року. Її пам’ятні речі включають конфіденційні інструкції щодо догляду за нашою покійною королевою та принцом Філіпом – аж до солодощів, яким Її Величність віддала перевагу під час зльоту", — додав Хансон.
Елізабет Еванс розповідала, що найбільшим досягненням, яким вона пишається, було керування екіпажем Concorde у 1980-90-х роках, коли всі хотіли спробувати подорожувати зі швидкістю звуку. Літак міг долетіти з Лондона до Нью-Йорка за три години.
Еванс також обслуговувала Рода Стюарта та Кліффа Річарда, акторів Арнольда Шварценеггера та Патріка Свейзі та тенісних чемпіонів Вірджинію Вейд та Біллі Джин Кінг.
Колекція стюардеси буде продана з молотка під час аукціону Hansons Auctioneers 15-20 серпня 2024 на виставці антикваріату та колекціонерів за ціною від 400 до 600 фунтів стерлінгів.
Нагадаємо, королеві Єлизаветі ІІ присвятили статую з коргі.
Також Фокус писав про улюблені страви королеви Єлизавети ІІ.