Нацполіція спільно з європейськими колегами припинила діяльність міжнародного кол-центру з доходом у 1,2 млн євро
Нацполіція спільно з європейськими колегами припинила діяльність міжнародного кол-центру з доходом у 1,2 млн євро

Нацполіція спільно з європейськими колегами припинила діяльність міжнародного кол-центру з доходом у 1,2 млн євро

На території Молдови правоохоронці затримали 12 учасників організованої злочинної групи, серед яких двоє українців, повідомляє пресслужба Національної поліції України.

"У шахрайських кол-центрах працювало близько 400 найманих працівників. Відповідно до розробленої шахрайської схеми, яка функціонувала з 2021 року, аферисти через оголошення в інтернеті пропонували потерпілим, переважно громадянам Румунії, зробити інвестиції з обіцянкою безпечного і швидкого заробітку", - зазначається в повідомленні.

У межах міжнародної співпраці оперативники Департаменту стратегічних розслідувань слідчі Головного слідчого управління Нацполіції під процесуальним керівництвом Офісу генерального прокурора у співпраці з Європолом, Євроюстом і правоохоронними органами Республіки Молдова та Румунії ліквідували діяльність злочинного угруповання, члени якого "спеціалізувалися" на виманюванні грошей у довірливих громадян за допомогою кол-центрів.

До організації масштабної міжнародної шахрайської схеми причетні громадяни України, які спільно з представниками інших держав забезпечували роботу чотирьох кол-центрів на території кількох міст Молдови.

"Діяли зловмисники за такою схемою: ділки на інтернет-сайтах створювали оголошення, де пропонували громадянам можливість безпечного, швидкого, а головне - високого заробітку після здійснення невеликих інвестицій. Зображені в рекламних оголошеннях знаменитості або офіційні логотипи великих місцевих банків викликали у потенційних жертв довіру, що дало змогу фігурантам ошукати велику кількість осіб. Реклама містила посилання на вебсайт, після переходу на який потенційним "клієнтам" пропонували швидко отримати дохід. У реєстраційній формі "інвестори" зазначали особисті дані, а далі безпосередньо на зазначеному сайті створювали власний рахунок для вкладень у неіснуючі фінансові продукти", - повідомляє поліція.

Надприбуток довірливі громадяни мали отримати одразу після "інвестиції" в розмірі 250 доларів або євро в акції чи віртуальні валюти, які вони робили через онлайн-торговельні платформи. За допомогою програмного інтерфейсу ділки імітували проведення додаткових нарахувань і зростання прибутку у сотні разів. Під виглядом фінансових консультантів, експертів або страхових брокерів із потенційними жертвами також звʼязувалися працівники кол-центру, які запевняли в надійності рекламної "схеми".

Наступним кроком аферисти пропонували встановити потерпілим на свої телефони мобільні додатки, які дозволяли учасникам злочинної групи отримати доступ до банківських рахунків потерпілих та переводили з них гроші. У такий самий спосіб шахраї діяли з обліковими записами жертв, відкритими на платформах віртуальних валют.

Якщо потерпілі відмовлялися продовжувати інвестиції, зловмисники вдавалися до погроз. Оператори кол-центрів віком від 20 до 45 років для допуску до роботи з громадянами проходили багатоетапний ретельний відбір, що передбачав навіть перевірку на поліграфі. Також обов’язковою умовою для прийняття "на роботу" було досконале володіння іноземними мовами.

Кілька учасників організованої групи відігравали роль наглядачів, керівників команд і адміністраторів, які ретельно стежили за роботою операторів кол-центрів.

У середу, 7 серпня, правоохоронці України, Молдови та Румунії одночасно провели спецоперацію з ліквідації шахрайської схеми. На території кількох країн відбулося близько 70 обшуків у приміщеннях кол-центрів та офісних будівлях, а також за місцями проживання і в автомобілях фігурантів, зокрема дев’ять із них - в Україні.

У результаті вжитих заходів поліцейські вилучили понад 100 комп'ютерів, системні блоки, десятки телефонів, банківські картки, вогнепальну зброю, 10 автомобілів, а також близько $35 тис. У Києві українські правоохоронці вилучили комп'ютерну техніку, засоби зв'язку, а також понад 2,4 млн грн у гривневому еквіваленті.

Наразі в Румунії "схему" розслідують у 120 кримінальних провадженнях на основі 150 заяв ошуканих осіб. Встановлено, що за шахрайською схемою зловмисники ошукали потерпілих на 1,2 млн євро.

Триває збір доказової бази для встановлення повного кола причетних до злочину осіб і притягнення до кримінальної відповідальності. Згідно з законодавством Молдови, затриманим фігурантам загрожує від 8 до 15 років за ґратами. Слідство триває.

Джерело матеріала
loader
loader